Van de redactie

Op de eerste rang

Anouk van der Horst-Schrivers

Wat is de weg die een artikel aflegt voordat het in het tijdschrift verschijnt? Collega’s verdiepen zich in een onderwerp, besteden tijd en energie om het nog verder en dieper uit te zoeken. Vervolgens schrijven zij de resultaten op en voegen daar een eigen perspectief toe, al dan niet in vergelijking met anderen. Artikelen over onderwerpen die soms heel herkenbaar zijn en soms over een minder bekend onderwerp.

Voor anderen geldt dat ze niet (meer) actief zijn in onderzoek. Of toch wel? Includeer je voor je collega een patiënt in een onderzoek of ben je aan het nadenken over die bijzondere patiënt die je verleden week tegenkwam en waarover je de literatuur indook om meer over de aandoening, de diagnostiek, de behandeling en het verloop te weten te komen? Misschien is het een idee om te overwegen dat, wat je voor jezelf of je directe collega’s opzocht, op te schrijven. Want in ons tijdschrift staan regelmatig artikelen die meteen gebruikt kunnen worden in de dagelijkse praktijk.

Juist de verschillen in de onderwerpen en typen onderzoek, maken het interessant om met elkaar van gedachten te wisselen. Die verschillen maken ook dat wij niet continu op zoek zijn naar artikelen met uitkomsten van een gerandomiseerd onderzoek.

Als redactieleden zitten wij op de eerste rang. Wij mogen over het manuscript met auteurs communiceren en vragen stellen. Daar worden niet alleen ik, maar ook mijn collega redactieleden enthousiast van. Altijd is er een redactielid die echt iets met het onderwerp heeft. In de redactie is de diversiteit wat betreft de wetenschappelijke achtergrond groot, en ook ons dagelijks werk verschilt. Die verschillen maken dat wij niet enkel met auteurs, maar ook veel met elkaar communiceren. De ene keer in levenden lijve, de andere keer digitaal.

In deze editie van het Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde staan artikelen die vandaag of morgen toepasbaar zijn. Want hoe vaak start je een hypodermoclyse? Wat te doen als zich morgen een patiënt met Korsakov presenteert? Of misschien denk je wat eerder aan het RS3PE-syndroom.

Bovendien hebben wij ideeën voor nieuwe rubrieken en hebben wij hiervoor richtlijnen gemaakt. Mocht je een rubriek missen, dan vernemen wij dat graag. Stuur dan een berichtje naar redactie@verenso.nl en we nemen z.s.m. contact met je op.

Hartelijke groet,
mede namens Caroline Damhuis, Wim Drenthen, Aafke van Dijk, Noralie Geesink, Judith Heidstra, Shahnam Sharif, Lotte van der Stap en Mary Verhoef 

Anouk van der Horst-Schrivers