Eenheid van taal
De gegevens die specialisten ouderengeneeskunde over hun patiënten vastleggen, zijn zeer waardevol. Uiteraard voor behandeling van de patiënt. Maar ze kunnen ook worden gebruikt voor kennisontwikkeling en kwaliteitsverbetering in de ouderengeneeskunde. De gegevens kunnen een antwoord geven op vragen als: Hoeveel somatische en psychogeriatrische patiënten wonen in een verpleeghuis? Wat is de gemiddelde zorgzwaarte in Nederland?
Om de gegevens te kunnen hergebruiken moeten ze eenduidig en gestructureerd worden vastgelegd. Aangezien dit in de ouderenzorg nog niet tot nauwelijks gebeurde is Verenso met UNO Amsterdam (Universitair Netwerk Ouderenzorg van Amsterdam UMC) en het Nivel in 2019 gestart met het Programma Leren van Data. Het programma heeft als doel het hergebruik van zorggegevens in de ouderengeneeskunde te bevorderen, door toe te werken naar meer eenheid van taal en door bestaande gegevensregistraties bij elkaar te brengen en te benutten voor kwaliteitsverbetering, onderzoek en beleid.
Binnen het programma ontwikkelt Verenso, samen met specialisten ouderengeneeskunde, een minimale dataset (MDS), in aansluiting op de landelijke zorginformatiebouwstenen (zibs). Dit project noemen we ‘Eenheid van taal ’. In december 2021 heeft het bestuur van Verenso de eerste versie van de minimale dataset vastgesteld. Deze MDS vind je hier. Het Nivel heeft de data-infrastructuur, het Register Leren van data in Verpleeghuizen, met de bijbehorende governance opgezet. UNO Amsterdam doet onderzoek en organiseert peilstations, in samenwerking met vakgroepen specialisten ouderengeneeskunde.
Voorbeeld: Hergebruik van gegevens van specialisten ouderengeneeskunde - COVID-19 registratie
De komst van COVID-19 in Nederland viel samen met de start van het programma Leren van Data. Om deze reden is vanaf de start van het programma gewerkt aan de standaardisatie van COVID-19. De registratie diende om de aanwezigheid van COVID-19 in verpleeghuizen in kaart te brengen aan het begin van de pandemie en liep door tot najaar 2022.
De registratie is in maart 2020 door Verenso opgesteld in overleg met EPD-leveranciers, specialisten ouderengeneeskunde en onderzoekers van UNO Amsterdam. De COVID-19 registratie bestond uit een aantal gegevens die op vrijwillige basis werden vastgelegd in het EPD. De registratie sloot aan op de uitgewerkte registratie in de ‘Open EHR’ Community bij een verdenking op COVID-19.
Deze COVID-19 registratie is van groot belang geweest om het beloop van COVID-19 in verpleeghuizen in kaart te brengen. Geanonimiseerde gegevens werden in de vorm van rechte tellingen in de periode 2020-2022 wekelijks gedeeld met het ministerie van VWS, en zijn daarnaast ook wekelijks openbaar gepubliceerd in de nieuwsbrief van Verenso. De gegevens hebben actief bijgedragen aan het vormen van beleid rondom de pandemie.
Meedoen?
Ben je specialist ouderengeneeskunde en wil je bijdragen aan het programma Leren van Data? Graag! Meld je aan bij de betrokken medewerkers.
Lees meer
- Verenso en specialisten ouderengeneeskunde ontwikkelen een minimale dataset, voor eenheid van taal in de EPD’s. Zo kunnen gegevens worden uitgewisseld.
- Programma Leren van Data, een programma voor kennisontwikkeling en kwaliteitsverbetering.
- Een eerste resultaat: de Registratie COVID-19.
- Infographic Eenheid van taal
Vragen over dit dossier?
Neem dan contact op met Juliette Luijben.