RAILZ - Teamleden stellen zich voor...
In het meerjarige RAILZ-programma bundelen Verenso en NVAVG de krachten. Over een periode van vier jaar wordt er samengewerkt aan de ontwikkeling van monodisciplinaire richtlijnen en handreikingen voor artsen in de langdurige zorg.
Wil jij weten wie er aan deze richtlijnen en handreikingen werken? Zij stellen zich hieronder aan je voor.
De teamleden vanuit de NVAVG stellen zich hier aan je voor.
Drie vragen aan Else Poot
Else Poot is ruim 8 jaar werkzaam bij Verenso. Als projectleider heeft ze het project Richtlijnen In de Langdurige Zorg (RAILZ) in 2024 opgestart en geeft ze nu leiding aan de uitvoering van het project. Het belangrijkste resultaat is het ontwikkelen of herzien van minimaal 13 richtlijnen en handreikingen waarvan er inmiddels 7 zijn gestart. Ook besteden we als projectteam RAILZ aandacht aan diverse aandachtspunten binnen richtlijnontwikkeling, zoals patiëntenparticipatie, duurzaamheid en technologie. De richtlijn of handreiking wordt straks gepubliceerd in een vernieuwde richtlijnendatabase. Ook ondersteuning van de implementatie middels verschillende producten heeft de volle aandacht van projectteam RAILZ.
Naast projectleider RAILZ is Else manager van het team Kwaliteit en heeft zij het altijd boeiende dossier Infectieziekten onder haar beheer.
Wat is het grootste misverstand dat mensen hebben over beleidsontwikkeling en hoe zou je dat willen rechtzetten?
Beleidsadviseur zijn is allesbehalve saai. Er is altijd wel wat gaande, zeker binnen een beroepsvereniging. Je komt daarbij met diverse stakeholders in aanraking zoals VWS, de branchevereniging, RIVM en andere beroepsverenigingen. Het leuke aan het ontwikkelen van richtlijnen is dat je samen met de achterban en andere vertegenwoordigers van beroepsverenigingen werkt aan de brug tussen wetenschap en praktijk waarbij je expliciet rekening houdt met de praktische toepasbaarheid. En je hebt gevoel hebt dat je daadwerkelijk bijdraagt aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg door het geven van handvatten.
Als je een dag zou kunnen ruilen met een specialist ouderengeneeskunde, wat zou je dan willen leren of ervaren?
Als ik een dag zou ruilen met een specialist ouderengeneeskunde zou ik nieuwsgierig zijn hoe specialisten ouderengeneeskunde in hun dagelijkse praktijk c.q. de waan van de dag de kwaliteit van zorg op peil proberen te houden. En wat ze daarvoor nodig hebben in het algemeen en van Verenso in het bijzonder. Maar ook hoe je je als specialist ouderengeneeskunde staande houdt tussen of juist uitdagingen ziet in alle ontwikkelingen binnen en buiten de organisatie. Die ervaringen zou ik meenemen naar bureau Verenso om te kijken of we daar binnen RAILZ en/of team Kwaliteit iets mee kunnen.
Wat is het grappigste of meest onverwachte dat je hebt meegemaakt tijdens een projectoverleg of vergadering?
Als projectteam RAILZ starten we onze overleggen altijd met een zogenaamde check in. De beleidsadviseur die het overleg voorzit verzint daarvoor een vraag. Dat kan zijn ‘Hoe zit je erbij?’ maar in het kader van het elkaar beter leren kennen kun je ook aan vragen denken als ‘Wat is je favoriete vakantieland?’ of ‘Welke film of serie brengt je (altijd) aan het lachen?’ Dat leidt regelmatig tot onverwachte inzichten in iemand, maar brengt ook gedeelde interesses aan het licht.
De leukste vraag vond ik tot nu toe ‘Wat voor schoenen draag je vandaag en wat zeggen die over jou?’ Iedereen hield daarbij trots (of niet) zijn schoenen boven de tafel, een grappige gewaarwording.
Drie vragen aan Lizan Westenbrink
Lizan Westenbrink is sinds juni 2024 één van de beleidsadviseurs voor het programma Richtlijnen voor Artsen in de Langdurige Zorg (RAILZ). Lizan is als trainee beleidsadviseur (vanuit High Select) werkzaam bij Verenso (tot eind september 2024) en is op dit moment bezig met het thema Duurzaamheid, de richtlijn Virale Luchtweginfecties en de richtlijnagenda vanaf 2025.
Wat is je favoriete dag van de week (of moment van de dag) als beleidsadviseur en waarom?
‘Mijn favoriete moment van de dag is wanneer we het RAILZ teamoverleg hebben. Tijdens dit overleg updaten we elkaar over de stand van zaken van de RAILZ richtlijnen, handreikingen en de verschillende thema’s. Omdat ik werkzaam ben als trainee, vind ik het daarnaast erg leuk om ook van mijn andere collega’s te horen waar ze mee bezig zijn. Zo krijg ik in korte tijd een goed beeld van de verschillende activiteiten binnen Verenso en kan ik veel leren.’
Als je een dag zou kunnen ruilen met een specialist ouderengeneeskunde, wat zou je dan willen leren of ervaren?
‘Ik zou graag willen ervaren hoe de richtlijnen en handreikingen in de praktijk wordt toegepast en welke invloed het heeft op de dagelijkse werkzaamheden van de specialisten ouderengeneeskunde. Ik denk dat het waardevol is om de vertaling naar praktische handelingen en beslissingen in de zorg voor ouderen te ervaren, ook om te zien welke aspecten goed gaan en waar nog een verbeterslag mogelijk is.’
Wat is jouw favoriete manier om te ontspannen na een drukke dag op kantoor?
‘Een lekker balletje slaan op de tennisbaan helpt mij om mijn hoofd even leeg maken’.
Drie vragen aan Inge Valstar
Sinds augustus 2023 is Inge Valstar één van de beleidsadviseurs voor het programma Richtlijnen voor Artsen In de Langdurige Zorg (RAILZ). Inge is als beleidsadviseur werkzaam bij Verenso en is op dit moment bezig met de herziening van de Richtlijn Verantwoorde diabeteszorg uit 2011.
Wat is je favoriete moment van de dag als beleidsadviseur en waarom?
Mijn favoriete momenten zijn als we met de collega’s van de verschillende teams bij Verenso samenkomen. Dat zijn de momenten waar je hoort wat er naast het eigen werk nog meer speelt binnen de vereniging en welke ontwikkelingen er gaande zijn in de breedte van ons werkveld. Het schrijven van een richtlijn is een lang proces en soms ook heel smal: je bent maanden bezig met maar één onderwerp. Horen waar de andere collega’s mee bezig zijn, op bijvoorbeeld het gebied van belangenbehartiging, een tak van sport binnen de vereniging waarbij men een hele andere focus heeft, maakt voor mij altijd dat ik mijn eigen werk beter kan plaatsen in de ontwikkelingen binnen de langdurige zorg.
Als je een dag zou kunnen ruilen met een specialist ouderengeneeskunde, wat zou je dan willen leren of ervaren?
Ik zou wel eens willen meemaken wat een specialist ouderengeneeskunde allemaal doet en meemaakt op een werkdag. Zelf ben ik geen arts en een dag ruilen van werk kan mij inzicht geven in hoe specialisten ouderengeneeskunde hun beslissingen maken in de behandeling van hun patiënten. Nu ik zelf bezig ben met de ontwikkeling van richtlijnen kom ik erachter dat er maar weinig wetenschappelijke literatuur is voor de onderbouwing van de behandelingen bij onze doelgroep. Het is dus heel interessant om te leren hoe artsen op de werkvloer omgaan met het feit dat niet alles wat ze doen wetenschappelijk onderbouwd in richtlijnen te vatten is.
Wat is jouw favoriete manier om te ontspannen na een drukke dag op kantoor?
In de trein naar huis met een podcast in mijn oren kan ik het werk even helemaal vergeten en opgaan in het verhaal dat verteld wordt terwijl de weilanden aan mij voorbij flitsen.
Drie vragen aan Tom Zwaan
Sinds oktober 2023 is Tom Zwaan één van de beleidsadviseurs voor het programma Richtlijnen voor Artsen In de Langdurige Zorg (RAILZ). Tom is als junior beleidsadviseur werkzaam bij Verenso en is op dit moment bezig met het ontwikkelen van een nieuwe handreiking over Antimicrobial Stewardship voor specialisten ouderengeneeskunde.
Wat is het meest verrassende dat je hebt ontdekt in je werk als beleidsadviseur?
Dat het maken van een richtlijn niet in een dag is gedaan. Ik heb bij mijn opleiding de nodige theorie gehad over het ontwikkelproces van een richtlijn en daarom ben ik blij dat ik een baan heb gevonden die bij mij past. Waar ik echter al snel tegenaan liep is de tijd die het kost om een richtlijn te ontwikkelen. Waar ik normaal gesproken houdt van hard werken en snel resultaten boeken, weet ik nu dat richtlijnontwikkeling iets meer tijd vergt. Maar meer tijd nemen levert uiteindelijk wel een richtlijn van de beste kwaliteit op voor de specialist ouderengeneeskunde. Ik weet nu dat net als Rome een richtlijn ook niet in één dag is gemaakt.
Als je één ding zou kunnen veranderen in de ouderenzorg, wat zou dat dan zijn?
Ik denk dat het belangrijk is om zoveel mogelijk de cliënt erbij te betrekken. In ons geval is dat zoveel mogelijk inventariseren bij de ouderen wat voor hen goede zorg is. Ouderen verdienen de beste persoonlijke zorg in de laatste fase van hun leven.
Wat is jouw favoriete manier om te ontspannen na een drukke dag op kantoor?
Lekker sporten en even alles eruit gooien van de drukke dag. Dan kom ik pas echt tot rust.