Langdurige zorg


De behandeling van patiënten met een Wlz-indicatie door specialisten ouderengeneeskunde worden vergoed uit de Wet langdurige zorg (Wlz). Het CIZ beoordeeld of iemand hiervoor in aanmerking komt. De uitvoering van de Wet langdurige zorg ligt bij de Zorgkantoren.

Bekostigingsvormen

Afhankelijk waar een patiënt woont, kan de bekosting via een aantal manier lopen:

  • Modulair Pakket Thuis (MPT): met een uurtarief voor behandeling door specialist ouderengeneeskunde
  • Volledig Pakket Thuis (VPT): integraal dagtarief, soms met en soms zonder behandeling ingekocht
  • Zorgzwaartepakket (ZZP): integraal dagtarief, wordt altijd inclusief behandeling van specialist ouderengeneeskunde ingekocht

Daarnaast wordt soms ook van een persoonsgebonden budget gebruik gemaakt die, in tegenstelling tot andere budgetten, wordt betaald via door SVB of zorgverzekeraar.

Ontwikkelingen

In de media en in de zorgsector horen we vaak berichten over medisch generalistische zorg (MGZ) binnen de Wet langdurige zorg (Wlz). Door de complexiteit van het Nederlandse zorgstelsel en een tekort aan artsen, staat de toegankelijkheid onder druk en is het niet altijd duidelijk wat een patiënt kan verwachten. In een persbericht uit 2021 gaven we al aan dat een verandering van het zorgstelsel geen oplossing is. In plaats daarvan willen we onderzoeken welke verbeteringen binnen het huidige stelsel mogelijk zijn. In het Convenant MGZ maken we op landelijk niveau afspraken tussen artsen over de beschikbaarheid van randvoorwaarden. Zo kunnen we door regionale samenwerking stappen zetten naar duurzame oplossingen voor MGZ.

De Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) heeft prestaties en beschrijving voor verschillende zorgvormen opgesteld. Op deze pagina van de NZa zijn alle relevante documenten voor bekostiging van de langdurige zorg te vinden. Hieronder zijn de meest belangrijke genoemd. 

2024
2025

Klik hier voor meer informatie over het zorgkantoor of de zorgkantoren van uw werkgebied. 


Wzd in de langdurige zorg

De bekostiging van de uitvoering van Wzd in de langdurige zorg is als volgt geregeld door de NZa:

  • Medische verklaring voor Inbewaringstelling (IBS) en Rechterlijke Machtiging (RM): in zowel de MTP, VPT als ZZP zijn de volgende prestaties beschikbaar: bekostiging medische verklaring voor 1) RM, 2) IBS en 3) IBS die wel onderzocht is, maar niet aangevraagd. Daarnaast is er een bekostiging voor bijwonen van een rechtszitting.
  • Uitvoering stappenplan Wzd: hiervoor is geen aparte bekostiging ingeregeld, maar is integraal opgenomen in de tarieven.
  • Voor consultatie bij crisiszorg heeft de NZa bepaald dat dit via onderlinge dienstverlening moet worden bekostigd.
 
Nieuwsberichten