Dementie
Dementie is een thema waar vrijwel alle specialisten ouderengeneeskunde dagelijks mee te maken hebben. De specialist ouderengeneeskunde is deskundig op het gebied van psychogeriatrie en palliatieve zorg. Zij hebben dus veel ervaring en zijn deskundig op het gebied van behandeling en begeleiding van mensen met dementie, met name ook in het gevorderde stadium waar thema’s rond het levenseinde en wilsonbekwaamheid een belangrijke rol vervullen. Verenso is om die reden betrokken bij veel initiatieven binnen de ouderenzorg en ouderengeneeskunde ten aanzien van dementie en is nadrukkelijk in beeld als gesprekspartner voor alle organisaties die zich bezighouden met dementie, zowel op beleidsmatig als op inhoudelijk niveau.
Vanuit Verenso zijn we betrokken bij een tweetal projecten op het gebied van dementie.
- Nationale Dementiestrategie: dit is een programma vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het doel van het programma is dat mensen met dementie én hun naasten volledig mee kunnen doen in onze samenleving en hierbij goede ondersteuning en zorg krijgen. We zijn betrokken geweest bij het opstellen van de zorgstandaard dementie. En ook in 2025 zullen we onze input leveren voor de geplande herziening van de zorgstandaard.
- DALT-project: in dit onderzoek van UNO Amsterdam is er vanuit verschillende perspectieven (juridisch, ethisch en medisch) gekeken naar het onderwerp ‘euthanasie bij mensen met dementie op basis van een schriftelijke wilsverklaring. Meer informatie hierover kun je vinden onder Zorg rondom het levenseinde – euthanasie bij dementie.
Standpunten en producten
- Handreiking Diagnostiek van dementie
- Richtlijn Probleemgedrag bij dementie
- Richtlijn Palliatieve zorg voor mensen met dementie
- Palliatieve sedatie bij refractair probleemgedrag bij mensen met dementie (handreiking)
- Zorgstandaard dementie
Meer informatie: Mirjam Luiten