Verpleeghuiszorg
Professionals binnen het verpleeghuis bieden zorg aan kwetsbare ouderen en chronisch zieke patiënten met een complexe zorgvraag. Deze kwetsbare patiënten zijn extra vatbaar voor infecties, vanwege fysieke factoren zoals verminderde weerstand door ouderdom en de aanwezigheid van chronische aandoeningen. Daarnaast dragen omgevingsfactoren bij aan een relatief grote kans op verspreiding van micro-organismen, zoals een groot aantal (zorg)contactmomenten.1 Vanwege de grotere kans op infecties en daarmee mogelijk meer gebruik van antibiotica is in de verpleeghuissetting het risico op antibioticaresistentie groter. Hierdoor is de relevantie van infectiepreventie en het beperken van antibioticaresistentie in deze setting groot.
Specialist ouderengeneeskunde
Op het gebied van infectiepreventie en antibioticaresistentie richt de specialist ouderengeneeskunde zich op het voorkomen van infectieziekten en BRMO-dragerschap (infectiepreventiebeleid), het behandelen van infectieziekten (antibioticabeleid) en het voorkomen van verdere verspreiding van infectieziekten/BRMO-dragerschap (uitbraakbeleid).
In een multidisciplinair zorg- en behandelteam is de specialist ouderengeneeskunde veelal de meest ter zake kundige op het gebied van infectiepreventie en antibioticaresistentie. Verder kan de specialist ouderengeneeskunde op deze thema’s verschillende rollen hebben, namelijk als behandelend arts, als afgevaardigde namens de vakgroep, als adviseur en als regisseur door te motiveren, te instrueren en te coachen.
Patiënten
De doelgroep van specialisten ouderengeneeskunde bestaat uit kwetsbare patiënten met een complexe zorgvraag. Naast vatbaarheid voor infecties kan ook het gedrag van bijvoorbeeld patiënten met dementie een complicerende factor zijn bij het nemen van infectiepreventiemaatregelen. Ook is het van belang om rekening te houden met de impact van maatregelen op de leefomgeving van (groepen) patiënten. Het is daarom van belang om de context mee te laten wegen bij het instellen van infectiepreventiemaatregelen en deze, waar dat nodig en mogelijk is, op maat te maken. Verder is het van belang dat patiënten (en/of hun wettelijk vertegenwoordiger) informatie en uitleg krijgen van de specialist ouderengeneeskunde bij (de keuze voor) het instellen van specifieke infectiepreventiemaatregelen en behandelkeuzes, zoals de keuze om wel of geen antibiotica voor te schrijven. Hierbij moet rekening gehouden worden met patiënten waarbij de communicatie moeilijk kan zijn, zoals bij patiënten met dementie of hersenbeschadiging.