App Icoon

Klaar, naar Verenso tijdschrift

Ervaringen met medicatiebeoordelingen

Ervaringen van apothekers, huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en patiënten met medicatie-beoordelingen in de huisartspraktijk

Floor Willeboordse

De abstractcommissie heeft op verzoek van de congrescommissie negen abstracts geselecteerd die tijdens het Verenso najaarscongres 'Start & Stop' op 26 november 2015 middels een flitspresentatie gepresenteerd worden. Onderstaande abstract is daar een van.

Doel van het onderzoek

Binnen het Opti-Med onderzoek, een cluster RCT naar medicatie-beoordelingen door teams van externe beoordelaars bij 65+ers in de huisartspraktijk, is een procesevaluatie uitgevoerd. Het doel van de evaluatie is om meer inzicht te krijgen in; 1. Waardering en ervaring, 2. Uitvoering van de interventie, 3. Succes- en faalfactoren en 4. Ideeën voor implementatie in de praktijk.

Methode

Er is een focusgroep-discussie gehouden met zeven medicatiebeoordelaars; (huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en apothekers). Er zijn interviews gehouden met acht huisartsen die de medicatie-adviezen van de beoordelaars hebben besproken met hun patiënten. Patiënten van wie de medicatie is beoordeeld (n=276), hebben een korte vragenlijst ingevuld.

Resultaten

De samenwerking tussen de beoordelaars werd als zeer goed ervaren. De complementaire kennis was een voordeel en de zekerheid om belangrijke beslissingen te kunnen nemen nam toe. Specialisten ouderengeneeskunde gaven aan bij de medicatiebeoordeling bij ouderen kritischer naar richtlijnen te kijken dan huisartsen.

De geïnterviewde huisartsen vonden de interventie efficiënt en nuttig. Voordelen van de externe medicatie-adviezen waren onder andere de objectiviteit, kwaliteit en structuur. Nadelen waren dat adviezen niet altijd zinvol bleken door incompleetheid van de dossiers of omdat het al eerder was uitgeprobeerd. Ondanks overeenstemming over de prioriteit van medicatie-beoordelingen, was er geen consensus over de uitvoering en doelgroep. Samenwerking tussen huisarts en specialist ouderengeneeskunde werd genoemd als waardevol. Als belemmeringen die het routinematig uitvoeren van medicatie-beoordelingen in de weg staan, werd gebrek aan tijd en ICT faciliteiten genoemd als ook de soms onvolledige medische dossiers.

Bij circa 90% van de patiënten werd het medicatie-advies met de huisarts besproken, 72% vond het medicatiegesprek (zeer) nuttig en 82% gaf aan alle vragen te hebben kunnen stellen.

Discussie

De betrokken zorgverleners hadden voornamelijk positieve ervaringen met het Opti-Med onderzoek en bijna alle patiënten hebben de interventie ontvangen volgens plan. Er is draagvlak voor implementatie in de praktijk met elementen uit het Opti-Med onderzoek. De resultaten van de procesevaluatie zijn belangrijk om de toekomstige resultaten over de (kosten)-effectiviteit van Opti-Med in het juiste perspectief te plaatsen.

Auteur(s)

  • Floor Willeboordse, MSc, promovenda VUmc afdeling huisartsgeneeskunde en ouderengeneeskunde Amsterdam

Co-auteurs

  • Jacqueline Hugtenburg
  • Petra Elders
  • Francois Schellevis
Reacties
PDF
Genereer PDF document