App Icoon

Klaar, naar Verenso tijdschrift

Even voorstellen...Anouk van der Horst-Schrivers

Uitdagingen


Anouk-vd-Horst.jpg 

Anouk van der Horst-Schrivers

 

Op 13 juni vond het voorjaarscongres plaats met de titel ‘Medisch-ethische dilemma’s’. Een boeiende en integrerende titel die ons uitnodigt om na te denken. Want wat zijn die dilemma’s en zijn er rondom medische ethiek dilemma’s, of bestaat onduidelijkheid, en wat is de invloed van perspectief en omstandigheden? Genoeg vragen om een bijzondere dag en zelfs een tijdschrift mee te vullen.

Ethische commissies spelen een cruciale rol in wetenschappelijk onderzoek. Ze beoordelen onder andere of een onderzoek voldoet aan de regels en richtlijnen, en of deelnemers, vaak patiënten, correct geïnformeerd worden zodat zij weloverwogen toestemming kunnen geven. Voor veel ouderen, vooral degenen die onder de zorg van een specialist ouderengeneeskunde vallen, is het de vraag hoe we hen goed kunnen informeren en of ze begrijpen waarvoor ze toestemming geven. Dit heeft gevolgen voor het wel of niet includeren van deze ouderen in onderzoek en hoe deze informatie wordt verwerkt in wetenschappelijke publicaties. Bovendien is het belangrijk om te overwegen of deelname aan wetenschappelijk onderzoek passend is in de levensfase waarin kwetsbare ouderen zich bevinden. Dit maakt wetenschappelijk onderzoek in ons vakgebied extra uitdagend en interessant.

In deze editie veel onderwerpen die raakvlakken hebben met uitdagingen. Collega’s schrijven over crisissituaties bij thuiswonende ouderen en de uitdagingen om passende oplossingen en ondersteuning te vinden. Ook worden interventies besproken die al in de praktijk worden uitgevoerd, zoals proefverlof bij geriatrische revalidatie en het gebruik van paracetamol om de kwaliteit van leven te verbeteren. Voor beide interventies lijkt nog onvoldoende bewijs te bestaan. Betekent dit dat deze interventies nu niet toegepast moeten worden? Daarnaast een artikel over onderzoek naar hoe om te gaan met interventies waarvoor wel bewijs is, maar geen eenduidig protocol, zoals hypodermoclyse.

Verder beschrijven we een beleidsstageonderzoek naar mogelijke scenario’s voor specialisten ouderengeneeskunde en kwetsbare thuiswonende ouderen in het kader van de 'Visie eerstelijnszorg 2030'. Bovendien vindt u in deze editie het derde deel van een drieluik over visitatie.

Ook de redactie van het Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde staat voor uitdagingen. Zo nemen we afscheid van Anne Belonje, die een nieuwe rol op zich neemt binnen het bestuur van Verenso. We wensen haar veel succes, maar zullen haar zeker missen. Daarom zijn we op zoek naar nieuwe, enthousiaste redactieleden.  Wil je meer weten? Neem dan via redactie@verenso.nl contact met ons op.

Tot slot willen we iedereen uitdagen: we zijn zeer geïnteresseerd in alle bevindingen die collega's in de vorm van een manuscript willen delen. Het tijdschrift staat open voor verschillende typen onderzoek: origineel onderzoek, kwalitatief onderzoek, een case report, een PICO CAT, zolang het passend is. We zien je bijdrage graag tegemoet.

De volgende editie verschijnt in november dit jaar.

 

 

Kom je onze redactie versterken? We zijn ook dringend op zoek naar enthousiaste collega’s. Klik hier voor de vacaturetekst. 

PDF
Genereer PDF document