Achtergrond + randvoorwaarden
Om antibioticaresistentie te beperken en behandeling met antibiotica in de toekomst mogelijk te houden, is het belangrijk dat een adequaat antibioticabeleid aanwezig is. Het optimaliseren van klinische uitkomsten en het minimaliseren van bijwerkingen en resistentie zijn daarbij belangrijke uitgangspunten. Adequaat antibioticabeleid kan worden geïmplementeerd middels Antibiotic Stewardship (ABS). Bij ABS staat het optimaliseren van het antibioticabeleid centraal door standaardisatie, surveillance en monitoring.2 In Nederlandse ziekenhuizen is ABS al verplicht en gebeurt dit middels antibioticateams, in verpleeghuizen staat dit nog in de kinderschoenen. De specialist ouderengeneeskunde heeft een belangrijke rol in het voeren van een adequaat antibioticabeleid en het initiëren van ABS
Het bestuur draagt zorg voor de volgende randvoorwaarden:
Structureel kan een beroep gedaan worden op regionale professionals (arts-microbioloog, apotheker en eventueel internist-infectioloog).
Diagnostische hulpmiddelen conform landelijke richtlijnen zijn beschikbaar.
Een Elektronisch Voorschrijf Systeem (EVS) die bij voorkeur voorschrijfgegevens kan genereren is aanwezig.
De benodigde, met het formularium overeenstemmende, antibiotica zijn aanwezig.
Voldoende tijd en bevoegdheden voor de specialist ouderengeneeskunde om de verantwoordelijkheden en taken uit te kunnen voeren.