Even voorstellen...Anouk van der Horst-Schrivers
Baxteropathie
In de ouderengeneeskunde maak je dagelijks bijzondere dingen mee. Mijn recente bezoek aan een 91-jarige vrouw in het kader van medicatiereview is daar een mooi voorbeeld van.
Deze patiënte woont zelfstandig, had tot 10 jaar geleden gewerkt als belastingadviseur, hield zich strikt aan regels en wilde vooral niet tot last zijn. Bij binnenkomst stonden twee kopjes koffie klaar die ze in een vloeiende beweging met haar rollator naar de tafel bracht. Zij had sinds drie weken meer pijnklachten in de rug, vooral in de ochtend. Vanwege een spinaal stenose nam ze al jaren pijnmedicatie. Met mijn ervaring binnen de geneeskunde flitste een differentiële diagnose door mijn hoofd. Maar met een andere bril vroeg ik, voordat ik allerlei symptomen van uitzonderlijke diagnoses begon uit te vragen: “Mag ik uw medicatie zien?” “Natuurlijk” zei ze, en ze haalde een baxterrol die ze drie weken geleden voor het gemak had gekregen.
Volgens onderzoek leidt een baxterrol tot minder fouten in het gebruik van medicijnen en neemt de therapietrouw toe. Een baxterrol kent ook nadelen: op alle zakjes staat een naam en de zakjes zijn weliswaar klein, maar wel van plastic. Bij het bestuderen van haar baxterrol viel me op dat de ochtendtabletten niet samen in 1 zakje zaten. Net als bij bankafschriften had je zakje 1 van de 3, zakje 2 van de 3 en zakje 3 van de 3. En voorspelbaar hield ze zich strikt aan de regels van de baxter: zakje 1 werd met voedsel ingenomen, gevolgd door zakje 2 en daarna zakje 3. Zakje 3; het zakje met de pijnmedicatie. Tot drie weken geleden lag er een doosje met pijnmedicatie op haar nachtkastje. En zo zei ze: “Elke ochtend nam ik een tablet in en pas 30 minuten later kwam ik in de benen”.
Weer wat geleerd: ‘baxteropathie’; klachten na de introductie van de baxterrol. Deze nieuwe differentiële diagnose neem ik voortaan mee. Het kan gepaard gaan met allerlei klachten, maar is eenvoudig op te lossen. Ik nam contact op met de apotheker en voortaan zat de pijnmedicatie in zakje 1 en die kon dan weer op het nachtkastje gelegd worden.
Op weg naar een volgend bezoek bereidde ik me voor op een mogelijk nieuwe les en bedacht of collega’s ook symptomen van baxteropathie zijn tegengekomen. Dus mocht je, door het lezen van deze editie, enthousiast zijn geworden voor het verrichten van wetenschappelijk onderzoek (er is bijvoorbeeld nog niets bekend over de incidentie van ‘baxteropathie’), bijzondere dingen over het vak wil delen om enthousiasme bij anderen te creëren of dat je je nog meer dan anders wil inzetten voor veilig medicatiegebruik: reageren mag (redactie@verenso.nl).