EuGMS Congres 2024 - belicht vanuit opleider ouderengeneeskunde
From Healthy Ageing to Complex Needs in Older Adults
Van 18 tot en met 20 september 2024 vond het jaarlijkse EuGMS-congres plaats, waar meer dan 1.200 enthousiaste geriaters, internisten, specialisten ouderengeneeskunde en aanverwante professionals samenkwamen. Deze artsen en onderzoekers deelden een schat aan waardevolle kennis in verschillende symposia, lezingen en presentaties. Dit maakte het soms lastig om een keuze te maken uit de vaak gelijktijdig lopende sessies.
Als specialisten ouderengeneeskunde viel het ons op hoever we in ons kleine landje eigenlijk al zijn. Patiënt gerichte zorg in het verpleeghuis en thuis, Advance Care Planning (ACP), zorg binnen de eerste lijn etc.. "Dit deden we toch al tien jaar geleden," was een opmerking die ik vaak hoorde.
Tegengesteld daaraan deed de presentatie van Ariel Wang (Universiteit van Oxford), "Benefits and Harms of Antihypertensive Treatment According to Individual Baseline Risk: A Modeling Study in 5.5 Million Patient Electronic Health Records," mij twijfelen of we in Nederland niet doorschieten in het afbouwen van medicatie.1 Bij mijn verpleeghuispatiënten bouw ik antihypertensiva af volgens onze richtlijnen, totdat de systolische bloeddruk rond de 150 mmHg ligt.
In haar introductie beschreef ze hoe men in Engeland, net als in Nederland, vaak de afweging moet maken in cardiovasculair risicomanagement tussen de risicoreductie die antihypertensiva bieden en hun bijwerkingen. Daarom wilde ze een voorspellend model ontwikkelen om deze afwegingen te verbeteren, zowel voor de groep als voor individuele patiënten.
Wang en haar groep voerden een retrospectieve cohortstudie uit met gegevens uit de Clinical Practice Research Datalink, verzameld tussen 1998 en 2018. Patiënten ouder dan 40 jaar met een systolische bloeddruk tussen 130 en 179 mmHg, waarbij starten of ophogen van antihypertensiva werd overwogen, werden geïncludeerd. De primaire uitkomst was cardiovasculaire ziekten (CVD), vergeleken met zes bijwerkingen met een ongunstige uitkomst: ziekenhuisopname of overlijden door hypotensie, syncope, vallen, fracturen, acuut nierfalen en hyperkaliëmie.
Van de 5.578.002 patiënten die in aanmerking kwamen voor het starten of ophogen van antihypertensiva, leidde de behandeling vaker tot hypotensie en hyperkaliëmie dan tot preventie van CVD (jaarlijks respectievelijk tussen 23-96 en 54-146 per 10.000 behandelde patiënten). Wat betreft opname wegens syncope of acuut nierfalen; het risico hierop was gelijk aan de risicoreductie voor CVD, behalve voor de groep die initieel een laag risico op CVD had, maar een verhoogd risico op bijwerkingen. Voor vallen en fracturen waren patiënten altijd waarschijnlijker om meer voordelen dan nadelen van behandeling te ervaren, ongeacht het onderliggende risico.
Als onderdeel van haar discussie liet ze risicotabellen zien die in het kader van deze studie zijn ontwikkeld voor patiënten in leeftijdscategorieën van 10 jaar, van fit tot zeer kwetsbaar. In deze tabel kan men aflezen hoeveel CVD er voorkomen kunnen worden (10 jaar) en hoeveel risico dit geeft op valincidenten.
Ik kijk ernaar uit om de door haar ontwikkelde risicotabellen te gebruiken. Dit zal me helpen om in de toekomst betere, patiëntgerichte afwegingen te maken en wellicht de bloeddruk iets lager te houden.
Dit leidt mij dan ook direct naar een 2de hoogte punt van het congres. De introductie van Artificial Intelligence (AI) in de geneeskunde. Als zorgsector zijn wij een van de grootste data genereerders voor AI. Het was zeer interessant om te zien hoe dit werd toegepast. Eén model was als stoplicht gebruikt in een patiëntendossier op de SpoedEisendeHulp (SEH) welke meer dan 100 factoren meenam die een delier kunnen voorspellen.2 Dit leidde tot een zeer interessante panel discussie over hoe we om moeten gaan met de risico’s en de krachten die AI met zich mee brengt.
Met andere woorden: meer dan genoeg stof tot nadenken.
Auteur
- S. (Stephanie) Hecker-Hafkamp, specialist ouderengeneeskunde, Zorgaccent
Literatuur
- Wang, A., Koshiaris, C., Gould, N., Stevens, R., Banerjee, A., Clegg, A., Hobbs, F. R., Ogden, M., Payne, R. A., Swain, S., McManus, R. J., & Sheppard, J. P. (2024, September). Benefits and harms of antihypertensive treatment according to individual baseline risk: A modelling study in 5.5 million patient electronic health records. Oral communication EuGMS, September 18, 2024, Valencia, Spain.
- Roller-Wirnsberger, R. AI for risk profiling of geriatric patients in acute hospitals. lecture EuGMS, September 18, 2024, Valencia, Spain.