Verslag gehouden bijeenkomst ‘formatie en kerntaken specialist ouderengeneeskunde’
1 december 2022
Op dinsdag 22 november organiseerde Verenso de eerste bijeenkomst met leden in het kader van de positionering van de specialist ouderengeneeskunde. Wij geven jullie graag een update.
Aanleiding
Met de vergrijzende populatie en de behandeling voor kwetsbare patiënten wordt het steeds belangrijker dat er voldoende specialisten ouderengeneeskunde zijn en dat zij op een goede manier hun werk kunnen doen. De notitie 'Specialist ouderengeneeskunde 2030' biedt handelingsperspectieven voor de specialist ouderengeneeskunde en een strategische positionering. In navolging op deze notitie zijn we gestart met een project om de kerntaken en verantwoordelijkheden van de specialist ouderengeneeskunde aan te scherpen, inclusief een vertaling naar tijdsinzet en bekostiging. Dit nemen we mee naar de landelijke overlegtafels. Ook kunnen specialisten ouderengeneeskunde deze uitkomsten gebruiken voor overleggen over verantwoordelijkheden en werkdruk binnen zorgorganisaties en in de extramurale netwerken.
Overlegtafels
Vanuit het huidige kabinet lopen er verschillende trajecten, zoals het IZA (Integraal Zorg Akkoord) waarin gesproken wordt over het versterken van de basiszorg in de eerstelijn en het WOZO (Programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen) waarin de focus ligt op het ontwikkelen van een toekomstperspectief voor ondersteuning en zorg voor ouderen. Daarnaast wordt gewerkt aan een alternatief plan voor de overheveling van behandeling van Wlz naar Zvw (zie hiervoor dit nieuwsartikel). De gesprekken aan deze overlegtafels vragen van ons, als specialist ouderengeneeskunde, om een duidelijke beschrijving van onze kerntaken en verantwoordelijkheden. Dit is essentieel om kwetsbare ouderen zorg en behandeling te blijven bieden in de toekomst. Bijvoorbeeld door afspraken te maken met andere zorgprofessionals over rollen en samenwerking, maar ook om randvoorwaarden zoals bekostiging en gegevensuitwisseling duidelijker op de kaart te zetten.
Aanpak
De afgelopen maanden is in een aantal bestaande gremia input opgehaald uit verschillende settingen, zoals de intramurale zorg, GRZ, ELV, extramurale zorg en dagbehandeling. Tijdens de bijeenkomst op 22 november jongstleden hebben we specialisten ouderengeneeskunde die hieraan hebben meegewerkt een eerste schets voorgelegd over de kerntaken en is hierover gebrainstormd. Met de opbrengst van deze brainstorm wordt in januari een vervolgbijeenkomst gepland. Deze zal digitaal plaatsvinden. Mocht je interesse hebben om hier aan deel te nemen, stuur dan een e-mail naar svanbeek@verenso.nl.
We houden jullie op de hoogte via de website en de nieuwsbrief.