Actueel
15 oktober 2024

Verlenging voucher versterking monodisciplinaire organisatiegraad van de eerstelijnszorg

Verlenging voucher versterking monodisciplinaire organisatiegraad van de eerstelijnszorg

Eerstelijnsdisciplines kunnen vouchers aanvragen voor het opzetten, inrichten, uitbreiden en/of versterken van de monodisciplinaire organisatiegraad, zodat zij met afvaardiging en met mandaat deel kunnen nemen aan het regionale eerstelijnssamenwerkingsverband en de regiotafels.

Waarom is het belangrijk om een voucher in de regio aan te vragen?

De specialist ouderengeneeskunde werkt steeds vaker in de eerste lijn en kan regiebehandelaar zijn als de complexiteit van behandeling hierom vraagt. Onze expertise is van belang voor de zorg en behandeling voor kwetsbare ouderen, nu en in de toekomst. Daarom is het belangrijk dat specialisten ouderengeneeskunde vertegenwoordigd zijn in regionale eerstelijnssamenwerkingsverbanden en een stem hebben in de uitwerking van de vernieuwende regionale plannen voor het werken in de eerste lijn naar aanleiding van het Integraal Zorgakkoord. Zie ook nieuwsbericht: Implementatie IZA: jouw onmisbare rol als specialist ouderengeneeskunde voor zorg en behandeling van kwetsbare ouderen in Eerstelijnszorg 2030. 

Periode van aanvraag voucher verlengd tot eind 2025

Vanwege verschillende redenen zijn er in sommige regio’s nog maar enkele of geen vouchers voor de versterking van de regionale monodisciplinaire organisatiegraad van de eerstelijnszorg aangevraagd. Daarom is besloten om deze subsidieoproep met de deadline van 31 december 2024, ook volgend jaar open te stellen. Met deze verlenging krijgen alle disciplines die nog geen voucher hebben aangevraagd de gelegenheid om gedurende het hele jaar 2025 nog een voucher aan te vragen.

De subsidieoproep zal op 1 januari 2025 online komen onder de naam ‘Voucher versterking regionale monodisciplinaire organisatiegraad eerstelijnszorg 2025’. Inhoudelijk zal de subsidieoproep overeenkomen met de oproep die op dit moment open staat, echter, ZonMw heeft op basis van veelvoorkomende vragen bepaalde zaken in de oproep genuanceerd en/of verduidelijkt.

Hulp nodig bij het indienen van de subsidie?

Omdat het is opgevallen dat het voor veel aanvragers ingewikkeld is om een subsidieaanvraag in Mijn ZonMw in te dienen, is een handleiding opgesteld. Deze stap-voor-stap handleiding neemt je mee door alle procedures voor het indienen van een subsidieaanvraag: startend bij de oproep op de ZonMw-website, het inloggen bij Mijn ZonMw, het invullen van de gevraagde informatie, het toevoegen van bijlagen etc. De handleiding is in het specifiek gericht op het ondersteunen van aanvragers van de voucher voor de versterking van de monodisciplinaire organisatiegraad. Deze handleiding kan met name voor de algemene procedurele stappen in Mijn ZonMw ook handvatten bieden voor het correct indienen van een subsidieaanvraag voor de uitvoeringsfase.

Bovendien zijn de veelgestelde vragen op website aangevuld. Deze veelgestelde vragen zijn gerangschikt per subsidieronde. Er staan ook tips op de pagina die handig kunnen zijn bij het indienen van een subsidieaanvraag voor bijvoorbeeld de uitvoeringsfase, maar ook voor de vouchers binnen dit ZonMw-programma.

Meer informatie: Sandra van Beek

 

Naar nieuwsoverzicht