21 mei 2024

Uitvraag onder Verenso leden: toename in het belang van vastleggen en afname in de tevredenheid relatie raad van bestuur

Uitvraag onder Verenso leden: toename in het belang van vastleggen en afname in de tevredenheid relatie raad van bestuur

Uit de meest recente uitvraag van Verenso gericht op de vertegenwoordiging van de specialist ouderengeneeskunde in relatie tot de raad van bestuur, blijkt dat het belang van het formeel vastleggen van de vertegenwoordiging steeds sterker wordt ervaren. Dit is te zien in onderstaand figuur.

Verenso raadt specialisten ouderengeneeskunde aan om in gesprek te gaan met hun bestuurder en gemaakte afspraken vast te leggen in een professioneel statuut. Verenso is ook blij met het eerder gepubliceerde convenant ‘rol en inspraak specialist ouderengeneeskunde’ en de verankering van de Wet Zeggenschap in de Zorg in de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen in de Zorg (Wkkgz). Deze stukken tonen dat een zorgorganisatie de specialist ouderengeneeskunde de kans moet geven invloed uit te oefenen op het beleid, wanneer dat van belang is voor het verlenen van goede zorg.

Enquete-rvb.png

Uit dezelfde uitvraag blijkt helaas ook dat maar liefst 60% (!) aangeeft niet tevreden te zijn over hun relatie met het bestuur.  In 2022 bleek 45% van de specialisten ouderengeneeskunde al niet tevreden over de vertegenwoordiging van de specialist ouderengeneeskunde in relatie tot de raad van bestuur. Het figuur hierboven laat deze verschuiving met een verdere afname van de tevredenheid zien.

Verenso is in gesprek met ActiZ om te kijken hoe de inspraak van de specialist ouderengeneeskunde kan worden verbeterd. Specialist ouderengeneeskunde en bestuurder zijn namelijk belangrijke gesprekspartners en een goede samenwerking kan bijdragen aan de kwaliteit van zorg. Dit blijkt ook uit positieve voorbeelden die genoemd worden in de enquête zoals het bespreken van het doelgroepenbeleid, betere scholing, een nieuw EPD, de opzet van de eerstelijnszorg en verbetering van het aanmeldings- en opnameproces.

 

Naar nieuwsoverzicht