Uitslag vragenlijst COVID-19 beleid
16 oktober 2020
Vrijdag 9 oktober heeft Verenso via de nieuwsbrief een enquête verspreid onder de leden. Doel was om zicht te krijgen op een aantal thema’s in de huidige praktijk in relatie tot COVID-19.
De vragenlijst is door 68 leden ingevuld. Hieronder volgen de belangrijkste uitkomsten.
Behandeladvies
87% kan zich vinden en in het behandeladvies en bijna 90% vindt het advies goed toepasbaar in de praktijk. Enkele leden geven hierbij aan dat de quarantaine maatregelen in de praktijk soms lastig zijn uit te voeren.
Preventief gebruik neusmondmaskers
53% geeft aan dat het preventief gebruik van neusmondmaskers onderdeel uitmaakt van het COVID-19 beleid, ongeacht regionale verheffing. 44% laat weten dat het preventief gebruik van neusmondmaskers onderdeel uitmaakt van het COVID-19 beleid, als tijdelijke maatregel bij regionale verheffing. 3% geeft aan dat het preventief gebruik van neusmondmaskers geen onderdeel uitmaakt van het COVID-19 beleid.
Asymptomatisch testbeleid
De omvang van asymptomatisch testbeleid om zicht te krijgen op de omvang van een uitbraak, verschilt per zorginstelling. Ruim 60% geeft aan asymptomatisch te testen waarvan circa 90% in kleinere kring test, namelijk alle nauwe contacten rondom de besmette patiënt of alle patiënten en alle medewerkers van een uitbraakafdeling. Circa 10% test alle patiënten en alle medewerkers van een locatie. De frequentie van testen is wisselend.
Testen binnen 24 uur
87% ervaart geen problemen bij het aanvragen van testen voor patiënten met of zonder klachten.
Voor medewerkers liggen deze percentages iets anders. Daar ervaart 59% geen problemen bij het aanvragen van testen voor medewerkers met of zonder klachten. Ruim 21% ervaart problemen bij het aanvragen van testen voor zowel medewerkers met als zonder klachten.
Veel leden geven aan dat hun zorginstelling inmiddels een eigen ‘teststraat’ heeft ontwikkeld.
Invloed op medisch beleid
89% geeft aan dat zij het eens of helemaal eens zijn met de stelling dat hun vakgroep veel invloed heeft op het medisch beleid binnen hun instelling. 5% is het hier niet, of helemaal mee oneens. Het meest wordt aangegeven dat de invloed plaatsvindt in het COVID-19 uitbraak/crisisteam.
Verenso wil de leden die deze vragenlijst hebben ingevuld hartelijk danken voor hun tijd. De uitslagen nemen wij mee in onze beleidsontwikkeling en gesprekken met het ministerie van VWS.
Meer informatie: Else Poot