4 juli 2024

Tarieven eerste lijn stijgen fors vanaf 2025

Tarieven eerste lijn stijgen fors vanaf 2025

Goed nieuws voor specialisten ouderengeneeskunde in de eerste lijn. Vanaf 2025 worden de tarieven met meer dan 80 euro per uur verhoogd.

Verenso heeft de afgelopen jaren intensief gelobbyd om de tarieven in de eerste lijn te verhogen. En met succes!

Het laatste kostprijsonderzoek van de NZa dateerde uit 2016 en sloot niet meer aan op het huidige salarisniveau van de specialisten ouderengeneeskunde en de benodigde tijd voor de behandeling van kwetsbare patiënten thuis. Ook de indeling van het MDO als indirecte tijd was een probleem.

Vorig jaar heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) mede op verzoek van Verenso een nieuw kostprijsonderzoek uitgevoerd voor de tarieven van individuele zorgverleners in de eerste lijn, zowel voor GZSP als MPT (H335). De tarieven zijn aanzienlijk verhoogd door onder andere:

  • Actuele salarisniveaus van specialisten ouderengeneeskunde
  • Veranderingen in de verhouding tussen directe en indirecte tijd
  • Indexering

Helaas valt het MDO nog steeds onder indirecte tijd en is niet apart declareerbaar, maar is wel inbegrepen in het tarief. Verenso blijft hierover lobbyen.

Aangepaste tarieven
Wijziging tarief specialist ouderengeneeskunde*

Maximaal tarief 2024 (per uur)

Maximaal tarief 2025 (per uur)

GZSP € 194,55 € 283,88
MPT H335 € 193,03 € 277,67

*Deze tarieven kunnen worden gedeclareerd voor directe patiëntactiviteiten. Indirecte patiëntactiviteiten, zoals rapportage, administratie en MDO, zijn verrekend in het tarief. De NZa stelt maximumtarieven vast. Het definitieve tarief wordt bepaald bij contractering van verzekeraars en zorgkantoren.

Meer details zijn te vinden in de documenten van de NZa:

 Andere wijzigingen vanaf 2025
  • De prestatie onderzoek voor geriatrische revalidatiezorg vervalt. Deze prestatie wordt opgenomen binnen de prestaties van het eerstelijnsverblijf, maar blijft mogelijk vanuit thuis via de prestatie zorg door specialisten ouderengeneeskunde.
  • De experimentprestatie vervalt na vijf jaar. Naar aanleiding van experimenten de afgelopen jaar volgt een nieuwe prestatie Zorgtraject kwetsbare ouderen. Zie het andere nieuwsbericht vandaag.

Het kostprijsonderzoek beïnvloedt ook de tarieven voor beoordelingen in het kader van de Wzd. Deze tarieven worden nog verwacht.

Meer informatie: Yvonne Lensink

Naar nieuwsoverzicht