Sprekers najaarscongres gezocht!

26 april 2018

De Verenso-congrescommissie zoekt sprekers voor het najaarscongres op 29 november a.s.. Het thema is 'Oud en benauwd', een vakinhoudelijk thema van en voor de specialist ouderengeneeskunde. Tijdens het congres zetten we graag elkaar in de etalage, zodat we van elkaar kunnen leren.

Kortom, ben jij of ken jij die specialist ouderengeneeskunde die op inspirerende wijze aan collega’s kan vertellen over specifieke onderdelen van het thema 'Oud en benauwd'? Of ken jij een vakspecialist met wie jij samen een presentatie wil verzorgen, zodat jullie kunnen laten zien hoe jullie gezamenlijk passende zorg en behandeling instellen voor patiënten die oud en benauwd zijn?

We zoeken inspirerende specialisten ouderengeneeskunde die, al dan niet samen met een vakspecialist, een presentatie willen geven op het najaarscongres. De congrescommissie heeft de volgende thema’s voor ogen:

  • Behandelbeslissingen bij de oudere patiënt met lage luchtweginfecties. Het al dan niet voorschrijven van antibiotica.
  • Palliatieve zorg bij patiënten met COPD (Gold III en IV), hartfalen, oncologische aandoeningen.
  • Voeding bij longziekten. Aanpassing van de voeding van patiënten met longziekten.
  • Longrevalidatie. Verschillen tussen de GRZ en de SMR. Bijvoorbeeld een specialist ouderengeneeskunde die werkt op de longrevalidatie en die, samen met een collega revalidatiearts/medisch specialist, kennis en ervaring hierover wil delen. Wat zijn de essentiële verschillen tussen de GRZ en de SMR? Doen we zaken anders? Wat kunnen we van elkaar leren en hoe kunnen we elkaar aanvullen?
  • Dyspnoe bij nierfunctiestoornissen. Casuïstiek met opties of tips en tricks voor behandeling en omgang met patiënten en hun omgeving, bij benauwdheid en ademhalingsproblemen gerelateerd aan renale stoornissen. Veel voorkomend zijn de hyper- en hypoventilatie bij zuurbasestoornissen door acuut en chronisch nierfalen.
  • Gedragsverandering / leefstijladvies. Motivational interviewing voor gedragsverandering. Bijvoorbeeld een specialist ouderengeneeskunde die kennis en ervaringen wil delen over motiverende gesprekstechnieken. Hoe bereik je als specialist ouderengeneeskunde dat de COPD-patiënt stopt met roken? Hoe zorg je ervoor dat een patiënt met hartfalen en obesitas gaat afvallen? Hoe kom je, eventueel samen met een collega/specialist tot gedragsverandering?
  • COPD en psychologie / COPD en angst / COPD en psychiatrie. Maurer, J. en Rebbapragada, V., toonden in 2008 al aan dat angst- en stemmingsstoornissen bij 35-75% van de COPD patiënten te vinden zijn. Dat dyspnoe angst kan oproepen is voorstelbaar. Maar zijn er ook biologische mechanismen waardoor angst en depressie vaker voorkomen bij COPD? En de onderzoekers raden lage doseringen benzo’s niet af bij deze patiënten. Wat kan men in het verpleeghuis doen aan behandelingen
  • Neurologische oorzaken van dyspnoe. Neurologie: staminfarcten geven een beeld dat niet past bij een klassiek CVA. Vaak staan vegetatieve veranderingen op de voorgrond en wordt het infarct op een CT-brain gemist. Wat zijn de keysymptoms waar de specialist ouderengeneeskunde bij veranderingen in bijvoorbeeld de thermoregulatie of bloeddruk op zou moeten letten om te denken aan een staminfarct?
  • Symptomatische behandeling van dyspnoe bij COPD. Uit Geneesmiddelen Bulletin 2014 :” Lage doses opioïden zijn niet geassocieerd een toename van ziekenhuisopnamen of sterfte bij patiënten met COPD en zijn een veilig middel voor vermindering van de benauwdheid bij ernstige respiratoire ziekten. Dit geldt ook in combinatie met lage doses benzodiazepinen, bij patiënten met hypercapnie en bij nieuwe gebruikers van opioïden.” De vraag is nu: hoe erg zijn benzodiazepinen bij COPD en is er verschil tussen kort- en langwerkende benzo’s?
  • Lichamelijk onderzoek bij dyspnoe. Vaak ben je als specialist ouderengeneeskunde aangewezen op je lichamelijk onderzoek bij benauwdheidsklachten. Waar let je op bij de auscultatie van de longen en hoe beschrijf je adequaat wat je hoort? Kortom wie poetst onze kennis over longgeluiden weer op?

Ben jij of ken jij die specialist ouderengeneeskunde die op een van deze thema’s specifieke kennis en ervaring heeft? En die die kennis, eventueel samen met een vakspecialist, wil delen met andere specialisten ouderengeneeskunde? Stuur dan voor 11 mei een e-mail met je naam, het thema en eventueel de naam van je duo naar cponsen@verenso.nl.