Actueel
23 juli 2024

Reactie op artikel lijkschouw in Trouw

Vandaag verscheen in dagblad Trouw een artikel over de lijkschouw.  

We betreuren uiteraard de ervaringen van de twee nabestaanden die hun verhaal vertellen in het artikel. Er overlijden jaarlijks meer dan 50.000 personen in het verpleeghuis. Professionals in de verpleeghuizen en daarbuiten werken hard om de overledene en de mantelzorgers in deze moeilijke situatie bij te staan. Als specialisten ouderengeneeskunde zetten wij ons in om goede en waardige zorg te verlenen, ook tijdens en na het stervensproces. Dit doen we met de grootst mogelijke zorgvuldigheid.

Als Verenso hebben ons tot op heden geen signalen bereikt dat er klachten zouden zijn over de huidige gang van zaken bij overlijden in de nacht; ook zijn wij niet benaderd door de branchevereniging van uitvaartverzorgers voor een gesprek. Dat gesprek zouden we graag voeren.

De gang van zaken rond schouwen ligt vast in de NHG-richtlijn Lijkschouw voor behandelend artsen. Zo’n richtlijn is een wettelijk middel om concrete uitwerking te geven aan een wet. Veldpartijen stellen deze met grote zorgvuldigheid op, ook in samenwerking met de IGJ (inspectie). De richtlijn is een nadere uitwerking van de wet en staat niet haaks op de wet.

Bij een verwacht overlijden wordt de gang van zaken rond het stervensproces besproken met familie. Ook dat er bij overlijden in de nacht pas ’s morgens geschouwd wordt. Familie kan aangegeven als ze er wel prijs op stelt dat de arts direct ’s nachts komt. Bij een onverwacht overlijden komt er sowieso ‘s nachts een arts.

Rond concrete praktijkvoering bij overlijden blijken hardnekkige misvattingen te heersen: bij een verwacht overlijden mag er voor het schouwen namelijk al wél gestart worden met verzorgende handelingen zoals koelen. Dit is ook te vinden op onze website: Schouwen - Verenso, evenals de richtlijn zelf.

Samenvattend gaan we graag in gesprek met de branchevereniging van uitvaartverzorgers.

Naar nieuwsoverzicht