Actueel
18 maart 2025

RAILZ-werkgroep Duurzaamheid: concrete en haalbare adviezen om aan de slag te gaan met groene zorg

RAILZ-werkgroep Duurzaamheid: concrete en haalbare adviezen om aan de slag te gaan met groene zorg

In de handreiking Duurzaamheid worden adviezen voor verduurzaming geformuleerd voor de dagelijkse praktijkvoering voor specialisten ouderengeneeskunde en artsen VG. Bram Swartjes, werkgroeplid RAILZ-werkgroep Duurzaamheid vertelt.

Bram-Swartjes.jpg

Wat is jouw persoonlijke betrokkenheid bij het onderwerp duurzaamheid?

Specialist ouderengeneeskunde Bram Swartjes: “Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in mijn leven. Ik geloof dat wij de aarde in bruikleen hebben en daarom verantwoordelijk zijn voor de manier waarop we ermee omgaan. Zelf maak ik daarom bewust duurzamere keuzes, bijvoorbeeld met voeding, reizen en tweedehandse kleding. De zorgsector draagt bovendien negatief bij aan klimaatverandering, daarom is het ook zeker een verantwoordelijkheid die wij als artsen moeten nemen. Helemaal wanneer je beseft dat klimaatverandering vervolgens weer zorgt voor schadelijke gezondheidseffecten!”

Zijn er specifieke onderdelen van de handreiking die je wilt benadrukken?

“Wat we met de handreiking vooral willen bereiken, is dat deze hele concrete en haalbare adviezen geeft om aan de slag te gaan met groene zorg. Om mij heen zie ik namelijk regelmatig collega's die wel op een positieve manier willen bijdragen aan duurzame zorg, maar niet goed weten hoe of wat. Met de handreiking duurzaamheid hopen we deze handelingsverlegenheid weg te nemen.” 

Hoe wordt passende zorg toegepast in de handreiking?

“Wat mij betreft staat passende zorg ook voor duurzame zorg. Nadenken over hoe we met minder mensen en hulpmiddelen toch aan dezelfde - en toenemende - zorgvraag kunnen blijven voldoen, dwingt ons om hier ook met een groene bril naar te kijken. Immers, de meest duurzame zorg is de zorg die niet geleverd wordt en ook niet geleverd hoeft te worden.”

Wat zijn de volgende stappen na de publicatie van de handreiking?

“De handreiking duurzaamheid moet onze collega's in de langdurige zorg echt handvatten geven om aan de slag te gaan met groene zorg. Ik denk dat het daarom belangrijk is dat we goed kijken hoe de handreiking in de praktijk uitpakt om te zien of we ons doel hebben bereikt. Uiteindelijk staat deze handreiking voor mij niet op zichzelf, maar vormt het een onderdeel van de transitie die we met elkaar binnen de zorg moeten maken. Duurzaamheid dient namelijk geen losstaand thema te zijn, maar juist een vanzelfsprekend onderdeel binnen ons denken en handelen.”

 

Naar nieuwsoverzicht