8 oktober 2024

RAILZ maakt vaart - update no. 4

RAILZ maakt vaart - update no. 4


Binnen het programma Richtlijnen voor Artsen In de Langdurige Zorg (RAILZ) ontwikkelen we monodisciplinaire richtlijnen en handreikingen voor de artsen in de langdurige zorg: artsen VG en specialisten ouderengeneeskunde. In dit programma trekken de NVAVG en Verenso samen op. We ontvangen subsidie van het ministerie van VWS voor de ontwikkeling, publicatie en implementatie van richtlijnen en handreikingen. 

Thema’s 

Naast de richtlijnen en handreikingen zijn we ook een flink stuk opgeschoten met diverse thema’s binnen RAILZ. Deze helpen de kwaliteit en efficiëntie van de richtlijnontwikkeling te bevorderen. Er zijn al veel plannen van aanpak afgerond om het programma op de juiste manier uit te voeren. 
 
Richtlijnmethode 
De verschillende ontwikkelfasen en stappen zijn beschreven en in uitvoering, net zoals de werkwijzen voor patiëntenparticipatie, literatuuronderzoek, communicatie en teamprofessionalisering. Daarnaast verdiepen we ons verder in onderwerpen als duurzaamheid, technologie en het verkorten van het richtlijnproces, o.a. door het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Mocht je geïnteresseerd zijn in onze aanpak, dan kun je hier de richtlijnmethode bekijken. 
 
Werkomgeving en publicatieomgeving 
Sinds kort hebben we een digitale werkomgeving tot onze beschikking, waarin we op een laagdrempelige en moderne manier samen met de werkgroepleden de richtlijnen en handreikingen ontwikkelen. Op dit moment wordt gewerkt aan de handreiking AMS en de richtlijn Diabetes in de werkomgeving. Dit najaar starten we ook met het schrijven van andere richtlijnen en handreikingen in dit systeem. Afgeronde richtlijnen en handreikingen plaatsen we in onze vernieuwde richtlijnendatabase. Deze nieuwe publicatieomgeving hopen we dit jaar nog operationeel te hebben. 

Implementatie 
Op dit moment zijn we bezig met het opstellen van methoden voor het maken van implementatieproducten. We hebben onze achterban geraadpleegd en op basis van onder andere die input zijn er keuzes gemaakt voor verschillende typen implementatieproducten. Bij elke richtlijn en handreiking ontwikkelen we een aantal van deze producten om onze artsen en andere zorgprofessionals te helpen de kennis uit richtlijnen en handreikingen nóg beter in de praktijk te brengen! 
  

Naar nieuwsoverzicht