14 mei 2024

RAILZ gaat aan de slag met handreiking Wzd!

RAILZ gaat aan de slag met handreiking Wzd!

 

Update in de Wet zorg en dwang: de handreiking wordt herzien

De Wet zorg en dwang (Wzd) is volop in beweging. Begin dit jaar zijn bestuurlijke afspraken gemaakt over de uitvoering van de Wzd. Alle instellingen voor ouderenzorg en gehandicaptenzorg in Nederland kunnen vanaf 1 januari 2024 volgens de nieuwe afspraken werken. We bevinden ons in de unieke (overgangs)situatie, waarbij in afwachting van de aangekondigde wetswijziging de IGJ bij het toezicht en de handhaving uitgaat van deze afspraken, in geval de zorginstelling kenbaar heeft gemaakt deze te volgen.

Het programma Richtlijnen voor artsen in de langdurige zorg (RAILZ) geeft Verenso en de NVAVG de mogelijkheid om de handreiking 'Wet zorg en dwang voor specialisten ouderengeneeskunde & artsen verstandelijk gehandicapten in intramurale setting' (hierna: handreiking Wzd) te herzien.

Wat houdt de herziening in?

De herziening vindt plaats in twee fasen:

  • Fase 1
    De inhoud van de huidige handreiking Wzd wordt aangevuld aan de hand van de bestuurlijke afspraken. Doel: in de zomer ligt er een aangepaste handreiking Wzd. Daarnaast zullen we in deze fase een vragenlijst uitzetten om input en feedback op de huidige handreiking Wzd te verzamelen. Deze input wordt meegenomen in de tweede fase.
  • Fase 2
    De daadwerkelijk wetswijziging is uitgangspunt voor de definitieve update van de handreiking, zodat de handreiking inhoudelijk aansluit bij de nieuwe wetgeving. De planning van deze herziening hangt af van de voortgang van het wetswijzigingsproces en de politieke ontwikkelingen. Bij deze herziening worden ook andere knelpunten en/of wensen meegenomen die naar voren zijn gekomen uit de achterbanraadpleging.

Eén van de wensen die momenteel al op het lijstje staat, is om aandacht te besteden aan het proces van het opstellen van een medische verklaring bij een verzoek tot (verlenging van) een rechterlijke machtiging of inbewaringstelling.

Vilans stappenplan Wet zorg en dwang aangepast

Naar aanleiding van de bestuurlijke afspraken heeft Vilans onlangs het stappenplan Wet zorg en dwang aangepast. Je kan het nieuwe stappenplan bekijken via hun website.

Meer informatie

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem contact op met de procesbegeleiders van het herzieningstraject: Annemarie Vast (Verenso, avast@verenso.nl) of Floren Kaart (NVAVG, floren.kaart@nvavg.nl).

 

Naar nieuwsoverzicht