17 juni 2024

Persbericht: Verenso benoemt nieuwe bestuurder en lid raad van toezicht

Tijdens de algemene ledenvergadering op donderdag 13 juni hebben de leden van Verenso ingestemd met de benoeming van Anne Belonje als nieuwe bestuurder Kwaliteit. Thea Zonneveld-Heil werd als aios-lid benoemd in de raad van toezicht. Tevens werd Jos Schols, hoogleraar ouderengeneeskunde, benoemd tot erelid van de vereniging.

Jos Schols erelid

Jos Schols heeft gedurende zijn carrière veel betekend voor de ouderengeneeskunde en voor Verenso. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de wetenschappelijke onderbouwing van de ouderengeneeskunde met als belangrijke aandachtspunten: de kwaliteit van zorg, de geriatrische revalidatie en zorgtransformaties.

Jos Schols zette zich o.a. in voor de Landelijke Prevalentiemeting Zorgkwaliteit (LPZ) in verpleeghuizen. In deze meting – een begrip in de verpleeghuiswereld- wordt een aantal zorginhoudelijke indicatoren vastgelegd die van groot belang zijn voor de ouderenzorg. Jos heeft, samen met zijn team, de LPZ-meting vorm gegeven en ook internationaal op de kaart gezet. In de afgelopen periode heeft hij zich – samen met Verenso en V&VN - ingezet voor het programma Zorgprofessionals aan Zet. In dit meerjarig programma worden zorgprofessionals gestimuleerd om kwaliteit van zorg te verbeteren in de dagelijkse praktijk. Daarbij wordt uitgegaan van een multidisciplinaire insteek.

Anne Belonje nieuwe bestuurder Kwaliteit

De zittingstermijn van Rhona Hoven-Eveleigh, de huidige bestuurder Kwaliteit liep af. Verenso dankt Rhona hartelijk voor haar inzet voor Verenso op het gebied van kwaliteit en verwelkomt Anne Belonje als nieuwe bestuurder Kwaliteit.

Anne is specialist ouderengeneeskunde (sinds 2022, Gerion) en daarnaast is zij ook gezondheidswetenschapper en gepromoveerd in de cardiologie. Bij Kennemerhart is zij lid van het vakgroepbestuur, supervisor en behandelaar intramurale zorg (somatiek en psychogeriatrie) en consulterend specialist ouderengeneeskunde voor de ggz. Binnen Verenso is zij ook actief: ze was de afgelopen jaren redacteur bij het Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde. Ook is zij mede-oprichter van het regiobestuur Kennemerland-Haarlemmermeer. In de regio is zij lid van het netwerk kwetsbare ouderen.

Thea Zonneveld-Heil aios-lid raad van toezicht

De zittingstermijn van Licette Liu, huidig aios-lid in de raad van toezicht, liep eveneens af. Verenso dankt haar voor haar inzet in de raad van toezicht. Vanwege het vertrek van Licette Liu ontstond er een vacature voor een aios-lid in de raad van toezicht. Tijdens de algemene ledenvergadering werd Thea Zonneveld-Heil benoemd.

Thea is aios ouderengeneeskunde in Nijmegen (VOSON). Zij maakte in 2023 de overstap van geriatrie naar het specialisme ouderengeneeskunde. In 2023 promoveerde Thea aan het Radboud. Thea is al actief binnen de vereniging; zij is regiobestuurder in de regio Zuid-Oost-Noord Brabant en Noord-Limburg. Tot 2021 was zij bovendien bestuursvoorzitter van de JNVKG (de jongerentak van de NVKG). In die tijd was zij ook actief in de beroepsbelangencommissie van de NVKG.

Verenso-Beurs

Jaarlijks stelt Verenso een bedrag van 10.000 euro beschikbaar aan een lid voor wetenschappelijk onderzoek. Tijdens de ALV is de Verenso-Beurs uitgereikt aan het onderzoek met de titel ‘Crisis in beeld: retroperspectief onderzoek naar crisisopname bij dementie’.

Congres ‘Medisch-ethische dilemma’s’

De algemene ledenvergadering vond plaats tijdens het voorjaarscongres van Verenso. Ruim 700 deelnemers luisterden naar uiteenlopende bijdragen over medisch-ethische dilemma’s, waaronder prof. dr. Jan Kremer over passende zorg in beleid en praktijk; en prof. dr. Wijnand IJsselsteijn over de psychologie van AI in de zorg. Ook konden zij o.a. deelnemen aan een forumdiscussie over doorgaan of weggaan bij kwaliteitsproblemen binnen de organisatie waar je werkt.

Tijdens het congres waren er twaalf presentaties van abstracts en daarnaast waren er posterpresentaties. De twaalf beste abstracts worden gepubliceerd in het juninummer van het Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde.

Jan Stoopprijs

De hoogleraren ouderengeneeskunde reiken tijdens het Verenso-congres jaarlijks de Jan Stoopprijs uit aan een specialist ouderengeneeskunde in opleiding. Dit jaar gaat de prijs naar Hester Fidder voor het onderzoek ‘Parkinson rehabilitation in nursing homes: a qualitative exploration of the experiences of patients and caregivers’.

 

Naar nieuwsoverzicht