Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, laat weten dat het aantal patiënten met COVID-19 in verpleeghuizen de afgelopen weken is toegenomen. Het aantal positief geteste patiënten (111) is volgens de meting van Verenso verdubbeld ten opzichte van vorige week dinsdag. Toen werden 51 positief geteste patiënten gemeld. Verenso maakt zich zorgen over deze toename onder kwetsbare ouderen en de druk die dit met zich meebrengt voor specialisten ouderengeneeskunde en verzorgend personeel.
Zorgen om testcapaciteit
“Van heel groot belang is dat zorgpersoneel zich snel kan laten testen”, zegt Nienke Niewenhuizen, voorzitter van Verenso. “De testcapaciteit en snelheid baart ons zorgen. Zelfs de snelstraat voor zorgpersoneel is al volgelopen. Het duurt te lang voor zorgpersoneel kan worden getest. En om de verspreiding in een verpleeghuissetting tegen te gaan, is dat nu juist enorm belangrijk”.
Ten opzichte van afgelopen maart zijn nu wel voldoende beschermende middelen voorhanden. Personeel kan nu beschermende middelen inzetten als het aantal besmettingen in de buurt van het verpleeghuis toeneemt. Verenso vindt dit echter niet voldoende. “Van belang is dat snel getest kan worden bij klachten of uitbraken. In een overleg met het ministerie van VWS vernamen we dat het nog zeker drie weken duurt voordat de testcapaciteit op orde is, dat is veel te lang”, vervolgt Nieuwenhuizen.
Voorrang
Verenso pleit voor een nieuw gesprek over voorrang bij testen. “Als er sprake is van schaarste, dan moet je met elkaar kijken naar die groepen die het snelst getest moeten worden. De kans op verdere verspreiding en de risicogroepen die het kwetsbaarst zijn, zouden daarbij leidende factoren moeten zijn. Daarbij zou niet alleen het IC-personeel in de ziekenhuizen vooraan moeten staan, maar ook het zorgpersoneel in de verpleeghuizen. En dan zul je misschien ook andere groepen niet meer moeten testen. Dat gesprek moeten we samen voeren”, sluit Nieuwenhuizen af.