Overwerken in tijden van Corona

9 april 2020

In deze hectische tijden wordt er vaker door veel specialisten ouderengeneeskunde in loondienst overgewerkt. Daarom leggen we graag uit hoe overwerk in de CAO VVT is geregeld.

In de CAO afspraken wordt onderscheid gemaakt naar deeltijd en fulltime. Standaard vindt compensatie plaats in vrije tijd, maar kan ook in geld omgezet worden. Voor overwerk boven voltijdsarbeidsduur geldt bovendien een toeslag.  

Wanneer bestaat recht op vergoeding?

Op grond van de CAO bestaat recht op vergoeding van de overuren, tenzij het overwerk aansluit op de gewone werkdag en korter dan een half uur heeft geduurd. Er wordt onderscheid gemaakt in fulltimers (36 uur) en deeltijders:

  • Voor fulltimers met een salaris boven € 4.584 bruto per maand, geldt dat zij recht hebben op een overwerkvergoeding als zij meer dan 6 uur gemiddeld per week hebben overgewerkt.
  • Deeltijders die omgerekend naar fulltime boven de € 4.584 bruto per maand verdienen, hebben recht op compensatie van alle overuren. 
Hoe hoog is de vergoeding?

De vergoeding voor deeltijders voor de overuren tot aan 36 uur bestaat uit een compensatie in de vorm van vrije tijd gelijk aan het aantal gewerkte overuren. Op verzoek van de werknemer kan de compensatie in vrije tijd worden omgezet in geld op basis van het uurloon.  Over de uren boven de voltijdsarbeidsduur (36 uur) wordt, naast compensatie in tijd ook een toeslag uitbetaald oplopend van 25% tot 100% afhankelijk van het tijdstip waarop de overuren zijn gemaakt.

Meer informatie: Yvonne Lensink