4 juli 2024

Nieuwe bekostiging voor ‘Zorgtraject kwetsbare patiënten’ eerste lijn

Succesvolle experimenten in de eerste lijn leiden tot twee nieuwe prestaties binnen de GZSP. De NZa heeft deze week een structurele betaaltitel voor ‘Zorgtraject Kwetsbare Patiënten’ gepubliceerd.

Deze nieuwe betaaltitel is geïnspireerd door onder andere het MESO-traject van Ester Bertholet. Verenso feliciteert MESO met deze mijlpaal. Ook Verenso heeft zich de afgelopen jaren actief ingezet voor de invoering van een nieuwe, bredere prestatie die verder gaat dan de huidige consultvergoeding GZSP. Lees hier het nieuwsbericht op de website van MESO. 

De prestatie bekostigt specialistische zorg voor kwetsbare, thuiswonende patiënten met chronische multimorbiditeit, multidomeinproblematiek en complexe zorgvragen over een langere periode. De bekostiging bestaat uit twee delen: een starttraject van drie maanden door de specialist ouderengeneeskunde en een maandelijks declareerbaar vervolgtraject. Deze prestatie kan niet tegelijkertijd met de reguliere GZSP-prestaties worden gebruikt. Ook moeten aparte afspraken met verzekeraars worden gemaakt.

Tarieven zorgtraject kwetsbare patiënten

Tarieven zorgtraject
kwetsbare patiënten

2025
Zorgtraject kwetsbare patiënten startfase
(3 mnd)

Maximaal € 3.023,08

Zorgtraject kwetsbare patiënten vervolgfase (per mnd)

Maximaal € 586,27

Verenso ziet deze mijlpaal als een volgende stap in de eerste lijn. Er zal verder worden gesproken over de verankering van de specialist ouderengeneeskunde in de eerste lijn, inclusief het opnemen van de rol van regiebehandelaar.

Meer details zijn te vinden in de documenten van de NZa:

Meer informatie: Yvonne Lensink

Naar nieuwsoverzicht