11 juli 2024

Najaar = vaccinatietijd

Komend najaar staan landelijk weer drie vaccinaties op het programma, te weten COVID-19, influenza en pneumokokken. Hierbij ontvangen jullie meer informatie.

COVID-19

De najaarscampagne van COVID-19 start 16 september, het openstellen van de bestelapplicatie wordt voorzien voor 2 september. Er zijn nieuwe vaccins beschikbaar die zijn aangepast aan de JN.1 variant. Begin augustus worden diverse materialen opgeleverd waaronder de werkinstructies. De update van de LCI-richtlijn verschijnt begin september.

Medewerkers met direct zorgcontact komen in aanmerking voor vaccinatie en worden ingelicht door hun werkgever. Voor ZZP’ers die niet werkzaam zijn voor een instelling geldt dezelfde procedure als vorige jaren, zij kunnen zich melden bij een vaccinatielocatie.

De 15 minuten wachttijd blijft bestaan.

Influenza

Voor informatie over de griepvaccinatie verwijzen we naar de website van het LCI en voor de uitvoering naar de website van SNPG.

Gelijktijdig vaccineren COVID-19 en Influenza

Indien er behoefte is aan het gelijktijdig vaccineren voor COVID-19 en influenza kunnen instellingen contact opnemen met RIVM. Dit is per mail mogelijk via support.lcc@rivm.nl of per telefoon 088-6898900, optie 1, bereikbaar tussen 8.30-17.00 uur. Houd er wel rekening mee dat een piek van het aantal COVID-19 infecties eerder in het najaar kan liggen dan die van influenza. Daarmee wordt de kans op een COVID-19 infectie vroeg in het najaar mogelijk vergroot. N.B. Er moet bij gelijktijdig vaccineren wel voldaan kunnen worden aan de randvoorwaarden zoals het hebben van voldoende opslagcapaciteit.

Pneumokokken

In het najaar van 2024 komen volwassenen die geboren zijn vanaf 1-1-1961 tot en met 31-12-1964 in aanmerking voor de pneumokokkenvaccinatie.  

In 2023 is door de Gezondheidsraad een advies opgesteld over de mogelijke inzet van een nieuw vaccin (PCV20) binnen het Nationaal Programma Pneumokokkenvaccinatie Volwassenen. Dit vaccin biedt een langere beschermingsduur waardoor revaccinatie minder vaak of helemaal niet meer nodig is. Het advies heeft voor 2024 geen gevolgen voor de uitvoering van het programma. De verwachting is dat dit gaat spelen vanaf najaar 2025.

Lees meer over de pneumokokkenvaccinatie bij het LCI (NB deze webpagina is nog niet geüpdatet) en SNPG.

Naar nieuwsoverzicht