15 oktober 2024

LHV en Verenso sturen gezamenlijke inbreng voor commissiedebat ouderenzorg

Op woensdag 16 oktober vindt het commissiedebat ouderenzorg plaats met minister Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en staatssecretaris Maeijer (Langdurige Zorg). In aanloop naar dit debat vragen de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, gezamenlijk aandacht voor vijf essentiële punten. Zij roepen op deze een plek te geven in het aangekondigde hoofdlijnenakkoord ouderenzorg.

Regulering kleinschalige woonvoorzieningen

Het eerste punt dat zij naar voren brengen, is de noodzaak van meer regulering van kleinschalige woonzorgvoorzieningen. Deze wooninitiatieven hoeven op dit moment geen vergunning te hebben, waardoor zorgkantoren en zorgverzekeraars geen controle kunnen uitoefenen zoals in reguliere verpleeghuizen. De NZa adviseert verduidelijking van de begrippen ‘thuis’, ‘geclusterd’ en ‘ongeclusterde’ woningen en een betere capaciteitsverdeling van personeel omdat de inzet van schaarse verpleging voor intensieve Wlz-zorg in de eigen woonomgeving van de patiënt minder efficiënt is dan wanneer deze zorg in geclusterde settings wordt ingezet.

Wlz-zorg alleen in geclusterde setting

Verenso en de LHV pleiten er ook voor om Wlz-zorg enkel te organiseren in situaties waar patiënten vanwege hun 24-7 zorgbehoefte geclusterd verblijven. Dit voorkomt versnippering van zorg en behandeling en geeft veel meer duidelijkheid aan patiënten, die nu door de bomen het bos niet meer zien.

Inzet specialist ouderengeneeskunde buiten het verpleeghuis

De verenigingen roepen daarnaast op werk te maken van de inzet van de specialist ouderengeneeskunde als regiebehandelaar ook buiten het verpleeghuis. Dit is in lijn met de afspraken in het Convenant MGZ en belangrijk nu kwetsbare ouderen steeds vaker en langer thuis moeten blijven wonen. Voor het overnemen van regie in de eerste lijn door de specialist ouderengeneeskunde is nog geen betaaltitel. Bovendien kopen zorgverzekeraars de zorg als medebehandelaar via trajectbekostiging (nieuwe betaaltitel per 1 januari 2025) nog niet in terwijl dit met de toenemende vergrijzing zo belangrijk is.

Aandacht voor niet-digitaal vaardige ouderen

De LHV en Verenso bepleiten in hun brief aan de vaste Kamercommissie van VWS eveneens dat er meer aandacht nodig is voor kwetsbare ouderen die niet digitaal vaardig zijn. Deze groep is namelijk niet per definitie geholpen met meer inzetten van technologie.

Inzet op goede gegevensuitwisseling

Ten slotte roepen Verenso en de LHV op om de administratieve lasten te verminderen en in te zetten op goede gegevensuitwisseling. Dat kan de registratiedruk aanzienlijk verminderen. Hierbij strekt het tot aanbeveling aan te sluiten op initiatieven vanuit zorgprofessionals, zoals het programma ‘Leren van data’ voor de ouderenzorg.

 

Naar nieuwsoverzicht