Het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg wordt in het VWS programma WOZO herzien
15 november 2022
In het VWS programma WOZO (Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen ) is opgenomen dat het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg op korte termijn zal worden herzien, waarbij de koppeling wordt gemaakt met extramurale zorg en behandeling. Inmiddels heeft het Zorginstituut hiervoor een plan van aanpak uitgewerkt en een kwartiermaker aangesteld. Verenso, V&VN en Patiëntenfederatie Nederland zien -naast mogelijkheden- ook belangrijke aandachtspunten.
Verenso, V&VN en de Patiëntenfederatie hebben middels een brief gezamenlijk gereageerd op dit plan van aanpak naar de minister Langdurige zorg en het Zorginstituut. In deze brief wordt onder andere beschreven dat we als vertegenwoordigers van de beroepsgroepen en patiënten zeker mogelijkheden zien om het Kwaliteitskader te verbeteren en meer toekomstbestendig te maken. Dat zit onder andere in de aandacht voor persoonsgerichte zorg, veiligheid, leren en verbeteren en het verbeteren van de randvoorwaarden. Zowel intramuraal als extramuraal. Daarnaast zien we ook mogelijkheden in de wijze waarop technologie en informele zorg een plek krijgen in het nieuwe Kwaliteitskader.
Tegelijkertijd zien we ook een aantal aandachtspunten die we geadresseerd willen zien in de ontwikkeling van het nieuwe Kwaliteitskader. Zo vinden we het onder andere belangrijk dat in het nieuwe Kwaliteitskader de kwaliteit van zorg centraal blijft staan; deze vindt plaats in de relatie tussen de professional, de patiënt en zijn/haar naasten. Ook vinden we het belangrijk dat de doelgroep van het Kwaliteitskader helder is afgebakend. Een ander belangrijk aandachtspunt dat in de brief genoemd wordt is dat we vanaf de start van het traject duidelijk vastleggen wat de rol van professionals en beroepsverenigingen is bij de ontwikkeling van het nieuwe Kwaliteitskader.
Verenso zal de komende maanden aansluiten bij de overleggen m.b.t. het nieuwe Kwaliteitskader. We zullen jullie via de nieuwsbrief geregeld op de hoogte houden van ontwikkelingen rondom dit traject.
Meer informatie: Christine Dijk