In het kader van het programma SWIPE (Samen werken aan infectiepreventie) is de Leidraad Infectiepreventie gepubliceerd. De leidraad beschrijft (rand)voorwaarden om de implementatie van infectiepreventiebeleid structureel te borgen.
In verpleeghuizen en andere instellingen voor ouderenzorg wonen kwetsbare bewoners. Deze bewoners hebben vanwege onder andere intensieve (zorg)contacten een groter risico om besmet te raken met micro-organismen. Daarmee is er ook een grotere kans op verspreiding. Om het risico op besmetting en daarmee het risico op infecties te verminderen is continu hygiënisch werken, onder andere de juiste handhygiëne, persoonlijke hygiëne en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, essentieel. Dit lijkt eenvoudig, maar in de praktijk blijkt naleving hiervan een hele opgave te zijn. Mogelijke oorzaak hiervan is dat infectiepreventie en de effecten hiervan niet direct zichtbaar zijn, terwijl het wel continu aandacht vraagt. Dit vormt een uitdaging voor het implementeren en borgen van infectiepreventiebeleid.
De leidraad is gericht op organisaties voor ouderenzorg met een eigen medische dienst. De beoogde gebruikers van dit document zijn de raad van bestuur, de infectiepreventiecommissie en stafmedewerkers. Verder richt de leidraad zich niet op uitbraken, hiervoor wordt verwezen naar de handreiking Uitbraakmanagement. Adviezen omtrent het implementeren en borgen van antibioticabeleid maken ook geen onderdeel uit van deze leidraad. Voor richtlijnen over infectiepreventie wordt verwezen naar de SRI-richtlijnen.
Podcasts Uitbraakmanagement en BRMO al geluisterd?
Eerder maakte Verenso twee podcasts over infectiepreventie in het kader van SWIPE, één over Uitbraakmanagement en één over BRMO. Je beluistert ze hier.
SWIPE maakt onderdeel uit van het programma Waardigheid en trots voor de toekomst en wordt vormgegeven en uitgevoerd met Verenso, V&VN, ActiZ, Vilans en VHIG in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.