Ouderengeneeskunde 2.0
In deze rubriek in het Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde nieuws en wetenswaardigheden uit de wereld van internet, apps en sociale media. Tips voor deze rubriek? Mail of tweet!
Twitter: @ouderengnk
Facebook: ouderengeneeskunde
Ouderengeneeskunde & social media
Tips & Tricks
Evernote
Evernote is waarschijnlijk de meest bekende en gebruikte notitie & archiveringssoftware ter wereld. Evernote heeft als doel om informatie op een handige manier op te slaan, zodat je het wanneer nodig ook weer snel kunt terugvinden. Hiervoor maakt het onder meer gebruik van digitale notitieblokken en trefwoorden, die je naar eigen goeddunken kunt aanmaken. Op deze manier kun je eenvoudig filteren op alle documenten rondom één onderwerp. Evernote heeft ook als doel om je te ondersteunen in het papierloos werken. Het is heel eenvoudig om documenten in Evernote op te slaan, bijvoorbeeld door ze naar je Evernote account te emailen. Daarnaast zijn er veel programma’s die goed met Evernote samenwerken en de efficiëntie zo enorm vergroten. Naast software voor de PC (Windows & Mac) zijn er ook apps voor Android, iOS, Blackberry en Windows. Alle in Evernote opgeslagen informatie synchroniseert zich tussen je apparaten. Evernote is gratis, maar er is ook een betaald abonnement van 5 euro per maand of 40 euro per jaar. Dit premium abonnement heeft als voordeel dat je naar keuze notitieblokken offline kunt bewaren op je tablet of telefoon, notitieblokken kunt delen met anderen, 1 GB aan documenten per maand mag uploaden (in plaats van 60 MB bij een gratis account) en belangrijker nog: binnen alle in Evernote opgeslagen PDF documenten kunt zoeken op tekstniveau. Ideaal dus voor het opslaan en terugvinden van bijvoorbeeld protocollen en literatuur.
Ik gebruik Evernote zelf intensief, vooral voor deze drie zaken:
- Als database van alle literatuur die ik heb verzameld ten behoeve van mijn promotie-onderzoek. Met mijn premium abonnement kan ik eenvoudig tot op tekstniveau artikelen doorzoeken. Ideaal!
- Als database van alle naslagwerken, literatuur en andere relevante informatie die ik op ouderengeneeskundig gebied tegen kom. Zo zijn alle Verenso protocollen netjes binnen Evernote gearchiveerd, maar ook alle digitale versies van dit tijdschrift heb ik in Evernote opgeslagen. Ook hier is het kunnen doorzoeken op tekstniveau weer een uitkomst.
- Als database van handleidingen van apparatuur & software en alle gadget tips en tricks die ik online tegenkom. Ik hoef nooit meer te zoeken naar de handleiding van mijn TV, router of fotocamera, met mijn iPad heb ik ze binnen enkele seconden bij de hand.
Kijk voor meer informatie over Evernote eens bij deze links:
- Evernote Algemeen
- Evernote Premium
- Lifehacker: I’ve been using Evernote all wrong. Here’s why it’s actually amazing!
Of bekijk een van de talloze Evernote tutorials op Youtube!
Apps
De Alzheimer Assistent
De Alzheimer Assistent is ontwikkeld door Alzheimer Nederland en bedoeld voor mantelzorgers van mensen met dementie. De app bevat informatie in tekst en video over meer dan 60 onderwerpen. Er is ook een begeleidende website: www.alzheimerassistent.nl. De app is gratis beschikbaar voor iOS en Android. Dit filmpje van Alzheimer Nederland laat mooi zien, wat het doel is van de app:
Het Acute Boekje
Vermoedelijk het bekendste boekje in de medische wereld. Wie heeft het boekje - dat ook nog eens handig in je witte jaszak past - niet in zijn dokterstas? Uitgegeven door van Zuiden in opdracht van de Nederlandse Internisten Vereniging, biedt het Acute Boekje een overzicht van de diagnostiek en behandeling van veel voorkomende (acute) aandoeningen in de inwendige geneeskunde. Hoewel het boekje zich richt op de ziekenhuiswereld, is het ook voor specialisten ouderengeneeskunde een waardevol naslagwerk. Zeker in de dienst.
Het Acute Boekje is behalve op papier en online ook beschikbaar als app voor Android en iOS. Gratis voor internisten en 19,99 euro voor het gewone doktersvolk. Je krijgt dan een erg prettige app, die zich prima kan meten met zijn papieren broer. Handig, overzichtelijk en - heel belangrijk - volledig offline te gebruiken. Als je bijna 20 euro toch te duur vindt: er is ook een gratis webversie, maar dan moet je het wel doen met minder functionaliteit.
Tweetshot
Terug van weggeweest, de tweetshot!
Auteur(s)
- Drs. Lonneke G.J.A. Schuurmans