23 juli 2024

MESO en Verenso vieren samen de nieuwe trajectbekostiging

MESO en Verenso vieren samen de nieuwe trajectbekostiging

Donderdag vierden MESO en Verenso samen de nieuwe trajectbekostiging. Die biedt specialisten ouderengeneeskunde vanaf 1 januari 2025 de mogelijkheid om als medebehandelaar in de eerste lijn aan de slag te gaan. 

Stichting MESO en Verenso hebben jarenlang samen gelobbyd voor de trajectbekostiging. Deze bekostiging biedt specialisten ouderengeneeskunde de mogelijkheid om ook als medebehandelaar aan de slag te gaan, naast de huisarts. Deze betaaltitel geeft ruimte aan specialisten ouderengeneeskunde om verder te bouwen aan versterking van de eerste lijn en een passend zorgcontinuüm voor kwetsbare ouderen in elke wijk en elke regio.

Stichting MESO stond aan de wieg van dit traject 13 jaar geleden en streed samen met Verenso jarenlang om dit voor elkaar te krijgen. De lobby in de eerste lijn door Verenso leidde de afgelopen jaren al meermaals tot moties en vragen in de Tweede Kamer, zoals de kamervragen door Kerstens en de motie door Sahla. Hiermee werd de druk opgevoerd om oplossingen te bieden die recht doen aan de praktijk van de specialist ouderengeneeskunde in de eerste lijn.

Onlangs werd duidelijk dat per 1 januari 2025 de trajectbekostiging een feit is. Dat prachtige resultaat vierden MESO en Verenso met taart en (alcoholvrije) champagne.

Verenso zet zich in om in de bekostiging de specialist ouderengeneeskunde in de eerste lijn ook de rol van regiebehandelaar te laten vervullen. Dit moet bijdragen aan de borging van het vak van specialist ouderengeneeskunde op de lange termijn, ongeacht de verblijfplaats van kwetsbare patiënten. Begin dit jaar werd dit in de motie door Slagt-Tichelman ook al in de Tweede Kamer ingebracht.

Foto: V.l.n.r. Petra Nas, Esther Bertholet en Ien van Doormalen van MESO en Nanda Hauet en Yvonne Lensink van Verenso.

Naar nieuwsoverzicht