5 vragen aan... Anne van den Brink, hoofd VOSON
Recensent: Petra Salemink - psycholoog Zorggroep Apeldoorn
Auteurs: Marja Vink, Yolande Kuin, Gerben Westerhof, Sanne Lamers, Anne Margriet Pot (redactie)
Uitgever: de Tijdstroom
Verschenen: 2017
Aantal blz.: 681
ISBN: 978 90 58983121
In het voorjaar van 2017 kwam de tweede druk van het handboek Ouderenpsychologie uit, met daadwerkelijk een degelijke vernieuwing. Een prachtige toevoeging is de online leeromgeving. Met de inlogcode uit het boek kan men filmpjes, casuïstiek, literatuur en nuttige weblinks vinden. Persoonlijk vind ik dit een groot pluspunt van het handboek, het geeft de nodige zinvolle verdieping van de onderwerpen die voor de professional van toepassing zijn.
Het handboek geeft een actueel overzicht van de ouderenpsychologie en is opgebouwd uit zes delen. De volgende onderwerpen komen aan bod: psychologische, sociale en biologische aspecten van het ouder worden, de verschillende domeinen van het psychisch functioneren bij ouderen, belangrijke thema’s in levensloopperspectief, psychologische interventies, specifieke aandachtsgroepen en thema’s in de beroepsuitoefening. Het geeft een zeer volledig overzicht van de diverse onderwerpen waar een ouderenpsycholoog mee te maken heeft. De hoofdstukken worden overzichtelijk beschreven met een vaste indeling; beginnend met een overzicht van de kernpunten, vervolgens de inleiding, verdieping, interventie en een samenvatting.
Op een speelse manier is casuïstiek toegevoegd en worden er schematische overzichten getoond van bijvoorbeeld vragenlijsten of protocollen. Door de grote diversiteit aan schrijvers is er een dynamisch geheel ontstaan. De meeste hoofdstukken geven voldoende handvatten voor de praktijk, enkele hoofdstukken zijn naar mijn idee wat te theoretisch en te uitgebreid. Door enkele herhaalde beschrijvingen van bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie of de aanpak van de methode GRIP, wordt het handboek zeer uitgebreid. Het zou prettiger zijn geweest wanneer deze methodes eenmalig uitgebreid werden beschreven en de auteurs vervolgens in de andere hoofdstukken zich beperkten tot het verwijzen naar deze beschrijvingen. Dit puntje van kritiek neemt niet weg dat ik ten aanzien van de informatie, praktische toepasbaarheid, overzicht en up-to-date kennis zeer lovend ben.
Wanneer ik de tweede druk vergelijk met de eerste druk, zie ik dat er enkele hoofdstukken zijn toegevoegd, zoals onder andere over EMDR, het levenseinde, systeemtherapie, cognitieve revalidatie en dementie. De herschreven hoofdstukken zijn soms geheel vernieuwd en in andere gevallen met de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken verder onderbouwd.
Samenvattend kan ik stellen dat ik zeer positief ben over dit handboek; een must voor iedere psycholoog die start met werken in de ouderenzorg. Ook voor ervaren collega’s in het vakgebied en professionals met een raakvlak aan de psychologie lijkt het mij een waardevol naslagwerk waarin de nieuwste wetenschappelijke inzichten zijn verwerkt. De online leeromgeving met beeldmateriaal, casuïstiek, literatuur en nuttige weblinks is de kers op de taart.
Auteur(s)
- Petra Salemink, psycholoog NIP