App Icoon

Klaar, naar Verenso tijdschrift

Uitgelichte bij- en nascholing

De nascholingsinstituten Boerhaave, GERION, Leerhuizen Palliatieve Zorg, PAO Heyendael en Wenckebach UMCG bieden u de Leergang ouderengeneeskunde aan. Dit is een gezamenlijk initiatief met Verenso. Daarnaast heeft Verenso met Medilex de afspraak dat u als specialist ouderengeneeskunde 10% korting krijgt op de deelnemersprijs voor cursussen van Medilex die in deze rubriek zijn opgenomen.

De afgelopen periode merkt Verenso dat zij veelvuldig benaderd wordt met verzoeken van derden voor uitingen over scholing/symposia/congressen. Omdat het naar de aanvragers niet te rechtvaardigen is dat hun aanbod niet geplaatst wordt als we de Leergang Ouderengeneeskunde (Uitgelichte bij- nascholing) blijven hanteren, is besloten om met ingang van 1 januari 2016 te stoppen met het plaatsen van deze rubriek in het tijdschrift. Wij danken de instituten voor hun bijdragen in de afgelopen jaren.

In deze rubriek vindt u een selectie van geaccrediteerde bij- en nascholing,

Specifiek voor de specialist ouderengeneeskunde.


   

27 januari

Grijs en van de wijs. Psychiatrische problematiek in de ouderenzorg (Medilex)

Angststoornissen, dementie, depressie... Het aantal cliënten met psychiatrische stoornissen en gedragsproblemen in de ouderenzorg neemt toe. Het gedrag van deze cliënten leidt regelmatig tot irritatie, stress en onzekerheid. Niet alleen bij u als zorgverlener, maar ook bij de cliënt en zijn omgeving. Krijg meer inzicht in psychiatrische problematiek en effectieve zorgverlening bij ouderen! Onder meer de volgende onderwerpen worden behandeld:

  • Welke psychiatrische problematiek komt voor bij ouderen?
  • Tips en tricks voor de omgang met ouderen met stemmings- en angststoornissen
  • Inzicht in vier belangrijke factoren voor het ontstaan van probleemgedrag
  • Praktische handvatten voor het voorkomen en oplossen van probleemgedrag

www.medilex.nl/psychiatrieouderenzorg

28 januari

Autonomie en/of barmhartigheid (VUmc)

Medische beslissingen rond het levenseinde in romans en films. Auditorium VU, Amsterdam.
www.vumc.nl/levenseinde

04 februari

Oud en autonoom, Werkt autonomie in de ouderenzorg? (PAO Heyendael)

Oud en autonoom. Op het eerste gezicht lijkt het alsof het hier gaat om twee begrippen die maar matig bij elkaar passen. Om begrippen die misschien wel tegengesteld zijn aan elkaar. Ouderdom komt immers altijd met gebreken? En dat maakt iemand toch minder zelfredzaam en daardoor minder autonoom? Heel kort door de bocht kun je zelfs de vraag stellen of een begrip als autonomie eigenlijk wel werkt in de ouderenzorg. Bij deze nascholing stellen we die vraag hardop. Het programma met informatieve lezingen, een prikkelend forumdebat op basis van filmfragmenten en kleinschalige, praktijkgeoriënteerde workshops biedt u de mogelijkheid tot inhoudelijke verdieping en het aanscherpen van uw eigen visie door in discussie te gaan met collega’s.

http://www.paoheyendael.nl/oudenautonoom

05 februari

Basiscursus Operatieve technieken I (BOT I) (PAO Heyendael)

In de dagelijkse praktijk wordt u met enige regelmaat geconfronteerd met aandoeningen die met een eenvoudige chirurgische ingreep te behandelen zijn. Het betreft bijvoorbeeld een wond, abces, paronychia of een oppervlakkige tumor. In deze hands-on trainingen op het Centraal Dierenlaboratorium brengen ervaren artsen u in korte voordrachten de benodigde theorie bij over operatieve technieken, waarna u vervolgens onder begeleiding de gelegenheid krijgt de diverse technieken te oefenen.

www.paoheyendael.nl/botfebruari2016

08-11 februari

Multidisciplinaire Masterclass Spiritualiteit in de palliatieve zorg (Leerhuizen Palliatieve Zorg)

Op veel symposia en scholingen over palliatieve zorg wordt aandacht aan spiritualiteit geboden, aanvankelijk was deze masterclass de enige gerichte nascholing op dit terrein. Vanuit de eigen ervaring van de deelnemers op het gebied van palliatief terminale zorg, stervensbegeleiding, rouwverwerking en geestelijke verzorging zoeken we naar een passende invulling van het begrip spirituele zorg in de huidige context van de Nederlandse gezondheidszorg, met specifieke aandacht voor de (ondersteunende) expertrol van geestelijk verzorgers. Het programma wordt geleid door: Joep van de Geer, geestelijk verzorger, consulent en onderzoeker spirituele zorg in de palliatieve zorg in het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL).

Leerdoelen:
1. Het programma is gericht op verdieping van kennis en het verruimen van de eigen vaardigheden ten aanzien van de verkenning cq. begeleiding van spirituele behoeften van patiënten en naasten op basis van eigen casuïstiek van de deelnemers. 
2. Tevens is het programma gericht op de vertaalslag van de aangeboden stof naar de eigen praktijk en organisatie: directe collega's (artsen, verpleging en andere disciplines) als naar de gehele organisatie (zichtbaar maken van zingeving en spiritualiteit in de cultuur en beleid van de organisatie).

http://www.leerhuizenpalliatievezorg.nl/agendaLijst.html

11-12 februari

DE cursus over huidkanker voor de 1e lijn (Boerhaave Nascholing)

De huidkanker epidemie, samenhangend met de vergrijzing van een relatief welvarende generatie, staat voor de deur en zal over 10 jaar haar hoogtepunt bereiken. Er worden nu al 50.000 basaalcelcarcinomen en 5000 melanomen per jaar gediagnostiseerd. Daarbij is de verwachting dat huisartsen een toenemende rol gaan spelen in de vroegdiagnostiek en behandeling. Uit enquêtes van de dermatoscopie cursussen is gebleken dat de deelnemers graag méér blote-oog diagnostiek als inleiding tot de dermatoscopie zouden willen hebben. Hierop anticiperen wij nu met deze complete tweedaagse cursus.

www.boerhaavenascholing.nl

19 februari,
18 maart en 
15 april

 

Persoonlijkheidsproblematiek bij ouderen in zorginstellingen. Herkenning, Diagnostiek en Behandeling (GERION)

De diagnose persoonlijkheidsstoornis wordt niet snel gesteld als je eenmaal tot de geriatrische doelgroep behoort. En als er eerder in het leven al een diagnose persoonlijkheidsstoornis gesteld was dan is vaak erg onduidelijk wat deze betekent voor de problematiek in het hier en nu. Toch zien we allemaal in de praktijk dat de persoonlijkheid een belangrijke rol speelt bij de manier van omgaan met de specifieke geriatrische problemen: afhankelijk worden, isolement, institutionalisering, enzovoort. Ook zien we regelmatig probleemgedrag vanuit verstarde copingstijlen die veel weg hebben van een persoonlijkheidsstoornis (maar niet zo mogen heten). Vanuit een theoretisch model – het biosociale leermodel van Theodore Millon – geven we in deze cursus uitleg over de persoonlijkheidsstructuur van mensen, het herkennen van deze structuur, de invloed ervan op de specifieke ‘levensopgaven’ van de geriatrische patiënt en de wijze waarop u – en de verzorgenden en familie – eventueel probleemgedrag of intrapsychisch lijden op basis van die persoonlijkheidsstructuur het best kunt benaderen.

Voorjaar

Opleiding BOPZ-arts (Medilex)

Vanaf maart 2016 gaat de opleiding BOPZ-arts van start voor specialisten ouderengeneeskunde. In acht dagen wordt u door een vakkundig docententeam opgeleid tot expert op het gebied van de Wet Zorg en dwang. Na deze achtdaagse opleiding bent u volledig toegerust om de eindverantwoordelijkheid te nemen inzake vrijheidsbeperking van de cliënten binnen uw instelling. De volgende thema’s worden behandeld:

  • Beleidsvorming in uw instelling en afspraken met RvB 
  • Correct toepassen van procedures
  • Toezicht op kwaliteit zorgverlening én informatieverstrekking
  • Ethische dilemma’s 
  • BOPZ-klachtencommissie
  • IGZ – melding, registratie en inspectiebezoek
  • Jurisprudentie en tuchtzaken

 www.medilex.nl/opleidingbopz

09 en 10 maart

Seminar voor gevorderden. Ontwikkelingen in de palliatieve zorg; op het grensvlak van generalistische zorg en specialistische ondersteuning (PAO Heyendael)

Bijzondere aandachtsgebieden tijdens het seminar:

  • COPD
  • Hartfalen
  • Nierfalen
  • Dementie

Opbouw programma:

  • Lezingen; nieuwe kennis en inzichten
  • Multidisciplinaire interactieve casusbesprekingen
  • Meet the expert
  • Workshops
  • Actief avondprogramma (dag een)
  • Ontmoet collega’s voor het uitwisselen van kennis en inzichten

Samenwerking van:

  • Het Expertisecentrum Pijn en Palliatieve Geneeskunde van het Radboudumc Nijmegen
  • Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het VU medisch centrum Amsterdam

Doelgroep; Allen met ervaring of bijzondere interesse in de palliatieve zorg zoals:

  • huisarts consulenten
  • hospice artsen
  • specialisten oudergeneeskunde
  • medisch specialisten
  • verpleegkundig specialisten
  • verpleegkundig consulenten
  • physician assistants

Informatie: http://www.paoheyendael.nl/media/178103/vooraankondiging.flyer.pdf

11 maart en 01 april

Multidisciplinaire masterclass ‘Bewegen, beleven rond het sterven’ (Leerhuizen Palliatieve Zorg)

Een multidisciplinaire masterclass die vanaf 2014 bestaat uit twee dagen. Voor artsen, verpleegkundigen niveau 4/5, geestelijk verzorgers, maatschappelijk werkers, psychologen, andere disciplines, op weg van kennis en kunde naar kunst. Een boeiend proces waarin bewustzijn en bewust zijn een grote rol spelen. Door een interactieve aanpak wordt bewuste kwaliteit en onbewuste kracht gestimuleerd.

DAG 1:
Onderzoeken en trainen van non-verbale en verbale basisvaardigheden.

DAG 2:
Deze 2e (vervolg)dag van de Masterclass gaat dieper in op het toepassen en trainen van situaties in de praktijk.

http://www.leerhuizenpalliatievezorg.nl/agendaLijst.html

Maart, april, mei
en juni

Opleiding BOPZ-arts (Medilex)

De BOPZ-arts vervult een onafhankelijke rol in het toezicht op vrijheidsbeperking. Hij is verantwoordelijk voor de toepassing van vrijheidsbeperking en houdt toezicht op het afbouwen van de onvrijwillige zorg. Als BOPZ-art bent u een belangrijke waarborg voor de rechtspositie van cliënten in de langdurige zorg.

Vanaf maart 2016 gaat de opleiding BOPZ-arts van start. Tijdens acht interactieve contactdagen wordt u door een vakkundig docententeam opgeleid tot expert op het gebied van de Wet BOPZ. Na deze achtdaagse opleiding heeft u voldoende kennis en inzicht om te kunnen voldoen aan de eisen die worden gesteld aan de BOPZ-arts. Hiermee bent u volledig toegerust om de verantwoordelijkheid te nemen inzake vrijheidsbeperking van de cliënten binnen uw instelling.

www.medilex.nl/opleidingbopz

17 maart

Medisch ethische casuïstiek (Boerhaave Nascholing)

Programma in ontwikkeling

www.boerhaavenascholing.nl

01 april, 13 mei,
24 juni en
25 november

DOE HET ZELF! Revalidatieklimaat in de geriatrische revalidatie (GERION)

Met Revalidatieklimaat wordt de cultuur op de revalidatieafdeling bedoeld. Tijdens de training ‘Revalidatieklimaat in de GRZ’ wordt aangegeven op welke wijze verzorgenden en verpleegkundigen in samenwerking met behandelaars een revalidatieklimaat op een afdeling kunnen creëren. Uitgangspunt is de eigen regie in de revalidatie en een actieve opstelling van de cliënt bij het revalideren. De hierbij behorende attitude wordt verkend. Zelfwerkzaamheid en het continu aanspreken en uitdagen van revalidanten tijdens de zelfzorg, het verplaatsen en dagelijkse activiteiten worden geoefend. Vanuit inspirerende voorbeelden maakt het team afspraken over de wijze waarop activiteiten op de afdeling (veelal in groepsverband) kunnen worden vormgegeven.

www.gerion.nl

07 april

Diagnostische strategieën (Boerhaave Nascholing)

Programma in ontwikkeling

www.boerhaavenascholing.nl

11 april

Masterclass Palliatieve Zorg 1: Symptoomverlichting, Besluitvorming en Ondersteuning (Leerhuizen Palliatieve Zorg)

Het verlenen van palliatieve zorg is een belangrijk en vaak voldoening gevend aspect van het dagelijks werk van de huisarts. In de palliatieve zorg komen vele aspecten in onderlinge samenhang aanbod. Te denken valt aan symptoomverlichting, de spirituele en de psychosociale domeinen. Besluitvorming en ethische dilemma’s vragen om zorgvuldige communicatie met patiënt, naasten en andere hulpverleners, waarbij respect voor de eigenheid van en waar mogelijk de eigen regie bij de patiënt belangrijk zijn. Organisatie van de zorg, samenwerking en anticiperend handelen - vaak vervat in de term “advance care planning” - zijn essentiële kernkwaliteiten bij het verlenen van palliatieve zorg. Maar ook thema’s zoals “hoe houden we het vol als professional in die situaties waar verwachtingen van patiënten en naasten botsen met onze eigen grenzen en met wet- en regelgeving”, zijn relevant

In de twee Masterclasses Palliatieve Zorg voor artsen en verpleegkundigen niveau 5 komen alle genoemde aspecten in hun onderlinge samenhang aan bod. Elke Masterclass bestaat uit 1 dag. De Masterclasses zijn desgewenst ook los te volgen.

http://www.leerhuizenpalliatievezorg.nl/agendaLijst.html

21 april

Nieuw voor oud: Noviteitencolleges rond nieuwe ontwikkelingen voor de ouderenzorg (PAO Heyendael)

In snel tempo verandert de ouderenzorg. Zowel in de eerste als in de tweede lijn zijn er afgelopen jaren innovaties gepleegd, op evidence gestoeld, die belangrijke gevolgen hebben voor de oudere patiënt. Zo hebben technische veranderingen de samenwerking met de zorgverlener versoepeld, hebben invasieve technieken ervoor gezorgd dat voorheen zware operaties bij ouderen makkelijker uit te voeren zijn, en zorgen robotica voor spectaculaire resultaten bij Parkinsonpatiënten.

Tijdens deze noviteitencolleges gaan we dieper in op recente ontwikkelingen binnen de zorg en het zorgaanbod die van invloed zijn op de mogelijkheden voor de oudere patiënt. U wordt op de hoogte gebracht van recente, wetenschappelijk gefundeerde, ontwikkelingen en gaat in discussie met de inleiders over de toepassingsmogelijkheden binnen uw praktijk.

http://www.paoheyendael.nl/noviteitenouderen

13 mei

Refresher Basiscursus Operatieve technieken I (PAO Heyendael)

Om vaardigheden eigen te maken is regelmatig oefenen een vereiste. Hiermee vergroot u niet alleen de technische vaardigheid, maar ook uw zelfvertrouwen. In deze oefensessie bieden we u de gelegenheid operatieve technieken onder deskundige begeleiding nogmaals toe te passen. 

www.paoheyendael.nl/refresher2016

26 mei

Masterclass Palliatieve Zorg 2: Communicatie, Zingeving en Organisatie (Leerhuizen Palliatieve Zorg)

Het verlenen van palliatieve zorg is een belangrijk en vaak voldoening gevend aspect van het dagelijks werk van de huisarts. In de palliatieve zorg komen vele aspecten in onderlinge samenhang aanbod. Te denken valt aan symptoomverlichting, de spirituele en de psychosociale domeinen. Besluitvorming en ethische dilemma's vragen om zorgvuldige communicatie met patiënt, naasten en andere hulpverleners, waarbij respect voor de eigenheid van en waar mogelijk de eigen regie bij de patiënt belangrijk zijn. Organisatie van de zorg, samenwerking en anticiperend handelen - vaak vervat in de term 'advanced care planning' - zijn essentiële kernkwaliteiten bij het verlenen van palliatieve zorg. Maar ook thema's zoals 'hoe houden we het vol als professional in die situaties waar verwachtingen van patiënten en naasten botsen met onze eigen grenzen en met wet- en regelgeving', zijn relevant. Elke Masterclass bestaat uit 1 dag. De Masterclasses zijn desgewenst ook los te volgen.

http://www.leerhuizenpalliatievezorg.nl/agendaLijst.html

26 mei

DSM 5 (Boerhaave Nascholing)

Programma in ontwikkeling

www.boerhaavenascholing.nl

09 juni

Forensische geneeskunde (Boerhaave Nascholing)

Programma in ontwikkeling

www.boerhaavenascholing.nl

Reacties
PDF
Genereer PDF document