App Icoon

Klaar, naar Verenso tijdschrift

Ouderengeneeskunde 2.0

Drs. Lonneke G.J.A. Schuurmans

Ouderengeneeskunde & social media


In deze rubriek in het Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde nieuws en wetenswaardigheden uit de wereld van internet, apps en sociale media. Tips voor deze rubriek? Mail of tweet! 


Tips & tricks

TIP: Abonneren op RSS feeds in Pubmed

Eerder heb ik het nut van RSS feeds al eens besproken. Door het abonneren op een RSS feed van een website of blog, kun je makkelijk op de hoogte blijven van het laatste nieuws, zonder de website steeds te bezoeken. Je hebt daarvoor een RSS lezer nodig, voorbeelden hiervan zijn gReader en Feedly. Ik wil niet verder ingaan op het hoe en wat van RSS feeds (daarvoor verwijs ik graag naar Google). Wat ik hier wil aanstippen is het gemak van RSS feeds in combinatie met Pubmed. Pubmed biedt namelijk de mogelijkheid om een RSS feed te maken van een zoekstrategie. Iedere keer als er een nieuw artikel verschijnt, dat voldoet aan jouw zoekcriteria, krijg je de samenvatting daarvan binnen in je RSS lezer en kun je beoordelen of het full-text artikel de moeite waard is. Via goedgekozen zoekstrategieën is het daarmee uitermate eenvoudig om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in je vakgebied.

Pubmed heeft een tutorial geschreven over het gebruik van RSS feeds op deze pagina, inclusief een instructievideo.

APP: Pocket Lab Values

Oudergnk2-0.jpg

Met het opheffen van het bekende Diagnostische Kompas, verdween ook een handig naslagwerk voor het nazoeken van lab-uitslagen en diens betekenis. Op zoek naar alternatieven kom je tegenwoordig al snel bij apps uit. Een voorbeeld van een handige app waarmee je lab-uitslagen kunt nazoeken is Pocket Lab Values.

Deze app is ontwikkeld door een geneeskundestudent en al sinds 2011 op de markt. De app is vooral handig om snel op te zoeken wat de betekenis van een bepaalde lab-uitslag is (wanneer is iets verhoogd of verlaagd en wat zijn gerelateerde laboratoriumbepalingen). Voor het nakijken van referentiewaarden is de app vanzelfsprekend minder geschikt, omdat ieder laboratorium zijn eigen referentiewaarden hanteert.

De lab-waarden zijn handig per systeem bij elkaar gezet (bijvoorbeeld cardiovasculair, nier, hematologie), maar je kunt ook los zoeken. Het is ook mogelijk om zelf aantekeningen te maken bij lab-waarden. De app geeft zelfs aan in welke kleur buisje het bloed opgevangen moet worden.

De app is beschikbaar voor iOS (2,99 euro) en Android (2,49 euro) en geschikt zowel voor smartphone als tablet.

VIDEO: Als De Muziek Begint

In eerdere edities van dit tijdschrift is aandacht besteed aan het effect van muziek bij mensen met dementie. Onderstaande videoclip van de band Op Zoek Naar Johan brengt dit treffend in beeld. Het nummer Als De Muziek Begint ontstaat als een optreden van de band wordt bezocht door een nog jonge vrouw met dementie en haar echtgenoot. Het valt de zanger op dat de vrouw opleeft zodra ‘de muziek begint’. Dat inspireert hem tot dit nummer en de uiteindelijke videoclip, opgenomen in Mariëngaarde in Aarle-Rixtel in Brabant.

Auteur(s)

  • Drs. Lonneke G.J.A. Schuurmans
Reacties
PDF
Genereer PDF document