Opleiding

“Durf je nek uit te steken, ons vak is dat waard!”

 Olav-Schuth.jpg

Specialist ouderengeneeskunde Olav Schuth begon tijdens zijn specialisatie als ambassadeur bij SOON en zet zich sinds die tijd in om het vak onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Hoe pakt hij dit aan en welke tips heeft hij voor zijn collega’s die hierin ook graag meer zouden willen betekenen? “Maak het niet te groot en blijf dicht bij jezelf”, luidt één van zijn belangrijkste adviezen.

“Voordat ik specialist ouderengeneeskunde werd, had ik eerst een hele zoektocht achter de rug. Aanvankelijk wilde ik sportarts worden en daarna revalidatiearts. Tijdens mijn coschap in het ziekenhuis kwam ik in contact met Sasha Deetman, specialist ouderengeneeskunde en kaderarts geriatrische revalidatie. Zij was de enige dokter zonder witte jas en paste helemaal niet in het standaardplaatje van de ouderengeneeskunde dat ik mijn hoofd had. Door haar ben ik als basisarts gaan werken bij Vivium Zorggroep. Daar werd ik verrast door de aandacht voor innovaties. Zo werd er veel energie gestoken in technische ontwikkelingen zoals E-health. Ook kreeg ik te maken met verschillende werkvormen zoals de eerste lijn, geriatrische revalidatiezorg en de psychogeriatrie. Uiteindelijk werd ik zo enthousiast dat ik de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde ben gaan volgen.”

Verschillende petten

“Een groot deel van de opleiding Geneeskunde is naar mijn idee nog altijd gericht op ‘Cure’ en te weinig op ‘Care’. Over het specialisme Ouderengeneeskunde bestaan nog altijd veel vooroordelen. Tijdens het geven van colleges aan studenten die nog in de basisopleiding zitten, merk ik dat ze denken dat ouderengeneeskunde een trage wereld is. Maar niets is minder waar.  Het is juist heel dynamisch! Omdat je geen poli’s of speekuren hebt, ziet iedere dag er weer anders uit. Het mooie aan het vak vind ik dat je te maken hebt met complexe materie en met verschillende petten naar een patiënt kijkt. Soms heb je de rol van huisarts, soms die van ethicus en vaak ook die van specialist, bijvoorbeeld op het gebied van Parkinson. Maar de vraag die altijd voorop staat is: wat is zinvolle zorg? En hoe kun je bijdragen aan de kwaliteit van leven, ook als de behandelopties opraken?”

Stoute schoenen

“Tijdens mijn specialisatie werd ik gevraagd om ambassadeur van SOON te worden (Samenwerkende opleidingen tot specialist ouderengeneeskunde Nederland, red.). Met een kleine groep aios en jonge specialisten ouderengeneeskunde bedachten we manieren om aandacht te vragen voor het specialisme. Dat leidde onder andere tot de website Ouderengeneeskunde.nu, het organiseren van speeddates en het creëren van mogelijkheden om een dag mee te lopen met een specialist ouderengeneeskunde. Sinds die tijd ben ik ook contact gaan zoeken met de media. Zo heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb ik samen met collega-ambassadeur Febe Verelst, Hugo Borst aangesproken. Dat leidde onder andere tot deelname aan een aflevering van de documentaire Thuis op Zuid waarin Adelheid Roosen en Hugo Borst mensen met dementie opzoeken die thuis wonen. Als je aan dit soort dingen meewerkt gaat het balletje vanzelf rollen en merk je dat je vaker voor dingen wordt gevraagd. De kunst is dan wel om kritisch te blijven en te doen wat bij je past.”

Iedereen is een ambassadeur

“Ik vind dat iedereen die werkzaam is in de ouderenzorg, ambassadeur kan zijn. Niet alleen specialisten ouderengeneeskunde, maar ook verpleegkundigen en verzorgenden. Het is een investering in je eigen vak, maar het kan ons in de toekomst veel opleveren! Mijn belangrijkste tip? Houd het dicht bij jezelf en maak het vooral niet te groot. Als je ongelukkig wordt van het maken van een vlog, doe het dan niet. Schrijf in plaats daarvan een keer een blog aan het einde van een werkdag. En heb je geen ‘vlogvrees’, vertel dan eens in een kort filmpje waarom jouw dag bijzonder was. En dat mag best in een halve minuut! Maak je verhaal tastbaar en blijf dicht bij de dagelijkse realiteit. Dan houd je het ook makkelijk voor jezelf.”

Bouw aan je netwerk

“Een simpele manier om te starten met het ambassadeurschap is het ‘liken’ en delen van berichten op LinkedIn. Voorwaarde is wel dat je eerst een netwerk opbouwt. Met slechts vijf connecties kom je er niet. Probeer je te verbinden met mensen uit de zorg, van andere organisaties of soms andere specialismes. Denk ook aan mensen die je inspireren en aan onderwerpen die je interessant vindt. Door hier goed naar te kijken kun je je netwerk steeds verder uitbreiden. En dat hoeven echt niet allemaal collega specialisten ouderengeneeskunde te zijn! Daarnaast denk ik dat we zoveel mogelijk moeten aansluiten bij bestaande platformen. Het is echt niet nodig om iedere keer het wiel opnieuw uit te vinden. Laatst was ik bijvoorbeeld te gast bij de KoffieCo podcast, een bestaande podcast. Net zo effectief en je hoeft geen tijd of energie te steken in het ontwikkelen van een eigen podcast.”

Herrieschoppers

“De ouderengeneeskunde kan wel wat herrieschoppers gebruiken, maar uiteraard wel op een constructieve manier. Nieuwe geluiden zijn soms nodig om elkaar scherp te houden. We hebben zo’n prachtig vak, dat is het waard om je nek uit te steken!”

Over Olav Schuth

Olav Schuth (34) werk als specialist ouderengeneeskunde bij Vivium Zorggroep in Amsterdam en is daarnaast universitair docent aan de Vrije Universiteit. Hij woont in Amsterdam, is getrouwd en heeft twee kinderen.