Hoe staat het met uw kennis op het gebied van acute ouderengeneeskunde? Bent u voldoende op de hoogte? Om uw kennis te toetsen verzorgt SOON (Samenwerkende Opleidingen tot specialist Ouderengeneeskunde Nederland) de rubriek ‘SOON ABCDE-kennistoets’.
Weet u alle antwoorden op de onderstaande vragen? Nee? Dan bent u wellicht toe aan het volgen van de SOON-STARclass.
Vraag 1
Een 81-jarige vrouw is bekend met de ziekte van Alzheimer en woont op de PG-afdeling van een verpleeghuis. Tijdens een wandeling buiten met haar dochter is zij op straat gevallen. Zij heeft hierbij een schaafwond op haar knie en een snijwond aan haar hand opgelopen. Bij thuiskomst worden de wonden schoongemaakt en verzorgd door de verzorgende. De dochter vraagt zich af of het nog nodig is dat haar moeder een injectie krijgt vanwege het risico op tetanus.
a. Is het noodzakelijk om bij deze patiënte een tetanusprofylaxe te overwegen?
Stel, er is een indicatie om deze patiënte een tetanusprofylaxe te geven. Zij heeft niet eerder een tetanusprofylaxe of tetanusvaccinatie ontvangen?
b. Waar moet deze tetanusprofylaxe uit bestaan bij deze patiënte?
c. Hoe snel moet deze tetanusprofylaxe gegeven worden?
Vraag 2
Een 68-jarige man heeft bij een valpartij een snijwond aan het gelaat opgelopen. De specialist ouderengeneeskunde heeft deze wond gehecht.
a. Op welke termijn moeten deze hechtingen weer verwijderd worden?
Vraag 3
De specialist ouderengeneeskunde ziet een 73-jarige vrouw die door haar kat in haar hand is gebeten. De bijtwonden zijn goed gereinigd en er is een wondbehandeling afgesproken. De patiënte vertelt dat zij 6 jaar geleden ook eens gebeten is door haar kat, zij heeft toen 3 vaccinaties voor tetanus ontvangen.
a. Wat moet de specialist ouderengeneeskunde nog meer afspreken voor deze patiënte?
Klik hier voor de antwoorden.
Auteur(s)
- Eveline Muller, programmacoördinator, SOON Utrecht
- Marjolein Vegers, coördinator pre-toetsen STARtclass Ouderengeneeskunde I & II, SOON Utrecht