Actueel
3 december 2024

Wat betekent de Wet DBA voor specialisten ouderengeneeskunde?

Wat betekent de Wet DBA voor specialisten ouderengeneeskunde?

De afgelopen weken bereiken ons berichten dat organisaties geen zzp’ers meer inhuren, ook geen specialisten ouderengeneeskunde die als zzp-er werken. Wat betekent de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) voor specialisten ouderengeneeskunde?

Wat is de Wet DBA?

In 2016 werd de nieuwe wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) van kracht; per 1 januari 2025 zal de wet ook worden gehandhaafd. De Wet DBA voorkomt schijnzelfstandigheid en verduidelijkt de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.

Wanneer word je straks nog gezien als zzp’er?

Een zzp'er is een ondernemer die zonder werknemers zelfstandig diensten of producten aanbiedt. Hij of zij werkt op basis van opdrachten, heeft geen arbeidsovereenkomst en is zelf verantwoordelijk voor zaken als administratie, belastingen en verzekering. Een zzp'er werkt voor meerdere opdrachtgevers en bepaalt grotendeels zelf hoe en wanneer het werk wordt uitgevoerd. Wanneer je wel of niet voldoet, is lastig te duiden. Het betreft namelijk een zogenaamde open norm. In een aantal gevallen is echter nu al duidelijk, dat er geen sprake is van zzp-schap. Op de site van de belastingdienst tref je een checklist aan die je kunt invullen. Ga naar Wanneer is sprake van loondienst?

Kun je nog werken met een modelovereenkomst?

Er worden geen modelovereenkomsten meer door de belastingdienst goedgekeurd. Het gebruik van dergelijke overeenkomsten is niet langer houdbaar, omdat deze geen zekerheid vooraf kunnen geven over het werken buiten dienstverband. Dit hangt namelijk af van hoe er in de praktijk wordt gewerkt, niet van wat er in het contract staat.

Kunnen we iets doen tegen organisaties die met mij als zzp’ers geen overeenkomst meer willen sluiten?

Loopt het bestaande contract nog? Dan kan dat niet zomaar worden opgezegd. Voor nieuwe contracten geldt dat het aan de zorgorganisatie is om te bepalen of ze wel of niet met zzp’ers een contract wil aangaan.

Waarom willen organisaties geen contracten meer aangaan met zzp’ers?

Organisaties lopen een risico dat iemand feitelijk geen zzp’er is. Bij een controle kan dat betekenen dat zij alsnog belasting moeten betalen en ook een boete ontvangen. Om dat te voorkomen moet je als organisatie goed checken of er wel sprake is van een echte ZZP opdracht en of de zzp’er ook daadwerkelijk als zzp’er kan worden gezien.  

Wat zou je zzp’ers nu adviseren?

Ga zelf goed na of je voldoet aan de Wet DBA. Vul de checklist van de belastingdienst in om na te gaan of je door de wet mogelijk gezien wordt als schijnzelfstandige. Ga in gesprek met je opdrachtgevers.

 

Naar nieuwsoverzicht