26 augustus 2024

RAILZ maakt vaart!

RAILZ maakt vaart!

Binnen het programma Richtlijnen voor Artsen In de Langdurige Zorg (RAILZ) ontwikkelen we monodisciplinaire richtlijnen en handreikingen voor de artsen in de langdurige zorg: artsen VG en specialisten ouderengeneeskunde. In dit programma trekken de NVAVG en Verenso samen op. We ontvangen subsidie van het ministerie van VWS voor de ontwikkeling, publicatie en implementatie van richtlijnen en handreikingen. 

Richtlijnen en handreikingen

Vorig jaar zijn we gestart met drie richtlijnen en twee handreikingen. Deze ontwikkeltrajecten zijn al aardig opgeschoten. Sinds dit voorjaar is er een derde handreiking in de maak. Verder zijn er enkele onderwerpen waarop verkenning is of wordt uitgevoerd. Vandaag vertellen we je over de gezamenlijke richtlijnen en handreikingen.

Richtlijn Virale Luchtweginfecties (Verenso/NVAVG)

Deze richtlijn wordt door Verenso en de NVAVG samen ontwikkeld voor specialisten ouderengeneeskunde en artsen VG. De richtlijn betreft het omgaan met virale luchtweginfecties bij kwetsbare ouderen en mensen met een verstandelijke beperking in de Nederlandse praktijk. Het traject is inmiddels in de fase van het literatuuronderzoek. Met de informatie die in het literatuuronderzoek is gevonden, gaat de werkgroep aan de slag. Er komen aanbevelingen over de impact, diagnostiek, behandel- en preventiebeleid en infectiepreventie- en uitbraakmaatregelen. Annemarie Vast (Verenso) en Willemijn Hensbroek (NVAVG) hebben deze richtlijn onder hun hoede. Naar verwachting verschijnt de richtlijn in de tweede helft van 2025.

Handreiking Wet zorg en dwang (NVAVG/Verenso

De handreiking Wzd voor specialisten ouderengeneeskunde en artsen VG in intramurale setting wordt herzien in twee fasen. De eerste fase is inmiddels afgerond: de knelpunteninventarisatie is uitgezet en de handreiking Wzd is alvast aangevuld met de bestuurlijke afspraken van eind 2023. In de tweede fase zal de handreiking in z’n geheel worden herzien. Hiermee wordt gestart wanneer zicht is op de aankomende wetswijziging. Floren Kaart (NVAVG) en Annemarie Vast (Verenso) houden zich bezig met deze handreiking. Het is de bedoeling de herziening in het tweede kwartaal van 2025 af te ronden.

Het totaaloverzicht van de stand van zaken van de richtlijnontwikkeling vind je hier.

 

Naar nieuwsoverzicht