Else Poot is ruim 8 jaar werkzaam bij Verenso. Als projectleider heeft ze het project Richtlijnen In de Langdurige Zorg (RAILZ) in 2024 opgestart en geeft ze nu leiding aan de uitvoering van het project. Het belangrijkste resultaat is het ontwikkelen of herzien van minimaal 13 richtlijnen en handreikingen waarvan er inmiddels 7 zijn gestart. Ook besteden we als projectteam RAILZ aandacht aan diverse aandachtspunten binnen richtlijnontwikkeling, zoals patiëntenparticipatie, duurzaamheid en technologie. De richtlijn of handreiking wordt straks gepubliceerd in een vernieuwde richtlijnendatabase. Ook ondersteuning van de implementatie middels verschillende producten heeft de volle aandacht van projectteam RAILZ.
Naast projectleider RAILZ is Else manager van het team Kwaliteit en heeft zij het altijd boeiende dossier Infectieziekten onder haar beheer.
Drie vragen aan Else Poot
Wat is het grootste misverstand dat mensen hebben over beleidsontwikkeling en hoe zou je dat willen rechtzetten?
Beleidsadviseur zijn is allesbehalve saai. Er is altijd wel wat gaande, zeker binnen een beroepsvereniging. Je komt daarbij met diverse stakeholders in aanraking zoals VWS, de branchevereniging, RIVM en andere beroepsverenigingen. Het leuke aan het ontwikkelen van richtlijnen is dat je samen met de achterban en andere vertegenwoordigers van beroepsverenigingen werkt aan de brug tussen wetenschap en praktijk waarbij je expliciet rekening houdt met de praktische toepasbaarheid. En je hebt gevoel hebt dat je daadwerkelijk bijdraagt aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg door het geven van handvatten.
Als je een dag zou kunnen ruilen met een specialist ouderengeneeskunde, wat zou je dan willen leren of ervaren?
Als ik een dag zou ruilen met een specialist ouderengeneeskunde zou ik nieuwsgierig zijn hoe specialisten ouderengeneeskunde in hun dagelijkse praktijk c.q. de waan van de dag de kwaliteit van zorg op peil proberen te houden. En wat ze daarvoor nodig hebben in het algemeen en van Verenso in het bijzonder. Maar ook hoe je je als specialist ouderengeneeskunde staande houdt tussen of juist uitdagingen ziet in alle ontwikkelingen binnen en buiten de organisatie. Die ervaringen zou ik meenemen naar bureau Verenso om te kijken of we daar binnen RAILZ en/of team Kwaliteit iets mee kunnen.
Wat is het grappigste of meest onverwachte dat je hebt meegemaakt tijdens een projectoverleg of vergadering?
Als projectteam RAILZ starten we onze overleggen altijd met een zogenaamde check in. De beleidsadviseur die het overleg voorzit verzint daarvoor een vraag. Dat kan zijn ‘Hoe zit je erbij?’ maar in het kader van het elkaar beter leren kennen kun je ook aan vragen denken als ‘Wat is je favoriete vakantieland?’ of ‘Welke film of serie brengt je (altijd) aan het lachen?’ Dat leidt regelmatig tot onverwachte inzichten in iemand, maar brengt ook gedeelde interesses aan het licht.
De leukste vraag vond ik tot nu toe ‘Wat voor schoenen draag je vandaag en wat zeggen die over jou?’ Iedereen hield daarbij trots (of niet) zijn schoenen boven de tafel, een grappige gewaarwording.