Actueel
16 september 2024

Generiek Kompas: Inventarisatie methodieken en instrumenten voor het voeren van het open gesprek

Generiek Kompas: Inventarisatie methodieken en instrumenten voor het voeren van het open gesprek

Het Generiek Kompas ‘Samen werken aan kwaliteit van bestaan’ is een breed Kompas dat gaat over verpleeghuiszorg, wijkverpleging en GRZ. Onder de reikwijdte van dit Kompas vallen ook diverse specifieke doelgroepen, zoals ouderen, mensen met niet aangeboren hersenletsel, met een chronische ziekte van alle leeftijden, met dementie, ernstig zieke kinderen en hun ouders. Dit Kompas bevat generieke informatie, meer specifieke informatie over de zorgverlening per doelgroep is in veel gevallen uitgewerkt in andere kaders, zoals richtlijnen en standaarden.

Het Kompas bestaat uit vijf bouwstenen die allemaal bijdragen aan kwaliteit van bestaan. Om de bouwstenen concreter te maken wordt er per bouwsteen een handreiking of een waaier geschreven.

Eén van de bouwstenen is het kennen van de wensen en behoeften van de mens met de zorgvraag. Het voeren van een open gesprek tussen mensen met zorgvragen, hun mantelzorgers, naasten, sociale netwerk en de professional vormt daarvan de basis. 

In en na het open gesprek worden bijvoorbeeld afspraken gemaakt over wat iemand zelf nog kan doen, wat samen met het sociale netwerk gedaan kan worden, welke mogelijkheden de lokale omgeving, hulpmiddelen en technologie bieden en wat van de zorgverlener of behandelaar verwacht mag worden. Daarbij staat centraal hoe iemand met een zorgvraag zelf kijkt naar de kwaliteit van leven op het moment van het gesprek.

Onderzoek

Als hulpmiddel voor het werken met het Kompas brengen de organisaties die betrokken zijn bij de ontwikkeling van het Kompas methodieken en instrumenten in kaart die zorgprofessionals, mantelzorgers en vrijwilligers kunnen gebruiken bij het voorbereiden en/of het voeren van het open gesprek.

Uitkomsten

De uitkomsten worden gebruikt om een praktische en handzame waaier op te stellen, waarin zorgprofessionals, mantelzorgers en vrijwilligers eenvoudig zinvolle hulpmiddelen voor het voorbereiden en voeren van het open gesprek kunnen vinden.

We stellen het daarom erg op prijs als je de door jou gebruikte methodieken en/of instrumenten voor het voeren van het open gesprek voor 23 september via deze vragenlijst met ons deelt.  Het invullen van de vragenlijst kost 5-10 minuten.

Alvast dank voor je medewerking!

 

Naar nieuwsoverzicht