Mijn naam is Kim Vreeken, derdejaars aios ouderengeneeskunde. Momenteel doe ik een beleidsstage bij Verenso waarbij ik kijk naar hoe de implementatie van de Zorgstandaard Dementie verloopt binnen ons werkveld.
De hernieuwde Zorgstandaard Dementie is uitgekomen in 2020. De Zorgstandaard Dementie beschrijft wat goede dementiezorg en -ondersteuning is gedurende het gehele dementietraject, vanuit het perspectief van de personen met dementie en hun mantelzorgers, van niet-pluis naar de diagnostische fase en van leven met dementie naar de stervenszorg en nazorg. Uitgangspunt is dat de zorg op de juiste plek, op het juiste moment, door de juiste persoon, doelmatig en in goede samenhang wordt verleend. De zorgstandaard is de leidraad voor regionale integrale netwerk- of ketenzorg in aansluiting op de wensen en behoeften van personen met dementie en hun mantelzorgers en ondersteunt hiermee de netwerken dementie om de dementiezorg te verbeteren.
Het Zorginstituut heeft de Zorgstandaard Dementie geautoriseerd nadat meer dan 20 partijen, waaronder ook Verenso, deze hebben onderschreven. In de Nationale Dementiestrategie is als doel opgenomen dat uiterlijk in 2025 alle professionals in elk regionaal dementie netwerk volgens deze herziene zorgstandaard dementie werken. Het implementatieproject van 2023 tot 2026, waar Verenso ook aan deelneemt, is grotendeels gericht op het versterken van de regionale samenwerking. Wat is onze rol als specialist ouderengeneeskunde binnen deze zorgstandaard, de regionale samenwerking (de dementie netwerken), de implementatie van de zorgstandaard en hoe doen we dit? Dat zijn de vragen die ik met behulp van jullie wil beantwoorden.
Doe je mee?
Allereerst wil ik jullie via deze weg uitnodigen deel te nemen aan deze vragenlijst om een beter beeld te krijgen hoe de Zorgstandaard Dementie leeft binnen onze vakgroep en hoe wij deze geïntegreerd hebben in ons dagelijks werk. De vragenlijst staat open tot 9 april. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 10 minuten.
Ten tweede nodig ik jullie uit om deel te nemen aan een focusgroep (22, 23 of 24 april in Utrecht) waar wij verder over dit onderwerp met elkaar in gesprek zullen gaan. Mocht je geïnteresseerd zijn, dan kun je dit aangeven in de vragenlijst of mij per mail (kvreeken@verenso.nl) informeren.
Alvast hartelijk dank voor je deelname.
Voor meer informatie: Kim Vreeken, aios ouderengeneeskunde via kvreeken@verenso.nl
Begeleidend team
Drs. E.P. Poot, Verenso
Dr. M.N. Scheffers-Barnhoorn, LUMC
Prof. dr. W.P. Achterberg, LUMC