Op 30 november heeft Verenso de nieuwe versie van het Generiek Kompas ‘Samenwerken aan kwaliteit van bestaan’ ingediend bij het Zorginstituut, samen met andere partijen.
Verenso is blij dat er op een aantal punten een duidelijke concretiseringsslag heeft plaatsgevonden. De kwetsbare oudere wordt genoemd en thema’s als leren en ontwikkelen voor en door professionals; zeggenschap door professionals bij onder andere de deskundigheidsmix en professionele autonomie zijn voldoende uitgewerkt. En ook ruimte en tijd voor zowel samenwerking als leren ontwikkelen hebben een plek gekregen in het Kompas.
Jacqueline de Groot, voorzitter van Verenso: “De richting die het Kompas biedt, geeft specialisten ouderengeneeskunde de mogelijkheid om – samen met hun patiënten, collega’s uit alle disciplines en ongeacht de organisatievorm – de uitdagingen van nu en de toekomst tegemoet te treden, zowel binnen als buiten de muren van het verpleeghuis.”
Leden van Verenso hebben meegelezen met het Kompas (zowel in maart als november) en mede op basis van hun advies heeft het bestuur een besluit genomen over het Kompas. De leden van Verenso geven aan dat het belangrijk is om deze richting verder te concretiseren, want de tekst van het nieuwe Kompas roept nog diverse vragen op. Zij vinden het belangrijk dat deze beantwoord worden, zodat het Kompas niet in de la verdwijnt, maar een levend document is. Hoe behoud je bijvoorbeeld focus op de kwetsbare oudere in dit brede Kompas? Hoe kom je los van traditionele organisatievormen naar andere praktijkvoering? Hoe kan de invulling van netwerkvorming en de deskundigheidsmix daarin ondersteunend zijn en hoe neem je daarin het cliënt perspectief mee?
Verenso ziet kansen op het gebied van leiderschap en zeggenschap, om te laten zien dat de maatschappij niet om de specialisten ouderengeneeskunde heen kan om de uitdagingen van de (nabije) toekomst het hoofd te bieden.
Voorzitter Jacqueline de Groot: “We hebben ervaren dat er afgelopen periode op een constructieve wijze is gewerkt aan het Kompas. Dat geeft ons vertrouwen dat de doorontwikkelagenda bij het Kompas ook op die manier zal worden uitgewerkt in het veld. Daarom dragen we daar als Verenso ook graag op positief kritische manier aan bij.”
Verenso is vanaf het begin nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van dit nieuwe Kwaliteitskompas. Het vervangt zowel het Kwaliteitskader verpleeghuiszorg als het Kwaliteitskader wijkverpleging.
De eerdere versie van het Kwaliteitskompas die maart jl. bij het Zorginstituut werd ingediend, ondertekende Verenso niet. Verenso vond het Kompas niet voldoende concreet, evenals een aantal andere partijen (V&VN, Patiëntenfederatie Nederland en Zorgverzekeraars Nederland).
Het Zorginstituut besloot daarop dat er een concretiseringsslag gemaakt moet worden. In de afgelopen periode is hieraan gewerkt en de nieuwe versie van het Kompas is hiervan het resultaat.