Actueel
14 juni 2022

Zorgprofessionals aan zet

Verenso gaat samen met de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg (AWO-L) en V&VN aan de slag met het project ‘Zorgprofessionals aan Zet'. Het project maakt gegevens over de kwaliteit van zorg beter toegankelijk voor zorgverleners en cliënten in de ouderenzorg.

Het project duurt vier jaar en wordt uitgevoerd met subsidie van VWS; zij hebben hiervoor 2,25 miljoen euro beschikbaar gesteld. Door het project moeten bestaande zorg- en behandeldossiers beter ingezet worden voor onderzoek. Nu houden zorginstellingen vaak aparte registraties bij van kwaliteitsindicatoren van de zorg. Een voorbeeld daarvan is de jaarlijkse registratie van kwaliteitsindicatoren in het kader van de door de AWO-L verrichte Landelijke Prevalentiemeting Zorgkwaliteit (LPZ). Dit moet straks minder of niet meer nodig zijn. Veel van de gegevens worden al geregistreerd binnen de dossiers van cliënten en een juiste koppeling kan veel werk uit handen nemen.

Volgens prof dr. Jos Schols, projectverantwoordelijke en hoogleraar ouderengeneeskunde binnen de AWO-L, is de registratie nu nog een belangrijk struikelpunt voor zorgprofessionals om zelf aan de slag te gaan met kwaliteitsinformatie: “Op dit moment ervaren veel zorgprofessionals het apart registreren van allerlei kwaliteitsindicatoren voor onderzoek vooral als een bureaucratische last. Zeker ook omdat ze vaak maar weinig terug horen over de resultaten en deze nog veel te weinig gebruikt worden als concrete basis voor activiteiten gericht op verbetering van de zorg”.

Doel is om onderzoeksresultaten in te zetten voor leer- en verbeteractiviteiten die zorgteams en cliënten daadwerkelijk ondersteunen. Zorgprofessionals zijn in het nieuwe project van AWO-L in de lead: zij geven aan in welke vorm ze de resultaten graag terugzien. Met begeleiding van de onderzoekers gaan de professionals zelf aan de slag met de indicatoren: hoe kunnen zij deze zelf inzetten in hun omgeving en praktijk om tot daadwerkelijke verbetering van de zorg te komen?

Een completer beeld van kwaliteit

Tenslotte wordt gekeken of het mogelijk is om met gegevens uit verschillende registraties over de kwaliteit van zorg, werk en financiën een completer beeld van de kwaliteit van de ouderenzorg te schetsen. Binnen de AWO-L is er veel kennis over de kwaliteit van de basiszorg vanuit de jaarlijkse LPZ-metingen. In het nieuwe project zal ook nagegaan worden hoe deze gegevens beter kunnen aansluiten op niet numerieke data, zoals ervaringen van cliënten of familieleden met de zorgverlening en gegevens over medewerkerstevredenheid. Zo wordt ook deze informatie kan worden meegenomen in kwaliteitsverbetering op de werkvloer.

Hoe dit de praktijk gaat helpen? “Op deze manier worden zorgprofessionals beter ondersteund om zelf met kwaliteitsinformatie aan de slag te gaan en de zorg te verbeteren. Het wordt duidelijker wat een echte ‘best practice’ is in welke situatie, vertelt Schols. “Uitkomsten op bepaalde kwaliteitsindicatoren worden van context voorzien doordat ze worden aangevuld met andere belangrijke gegevens, zoals ervaringen van cliënten en verwanten. Daarmee kunnen professionals beter onderbouwd de oorzaak van eventuele problemen aanpakken”. Zoeken naar oplossingen op maat dus, zodat zorginstellingen en –professionals zelf aan de slag kunnen met de gegevens.

Meer informatie: Sandra van Beek

 

Naar nieuwsoverzicht