Actueel
26 november 2024

Aandacht voor antimicrobiële resistentie en antibioticabeleid blijft nodig

Aandacht voor antimicrobiële resistentie en antibioticabeleid blijft nodig

Onlangs publiceerde de SWAB (Stichting Werkgroep Antibioticabeleid) en het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) de jaarlijkse rapportage NethMap/MARAN 2024. 

Hieruit blijkt dat het percentage bacteriën in Nederland dat ongevoelig is voor antibiotica in 2023 ongeveer gelijk was als aan voorgaande jaren. Dit blijkt uit onderzoek naar antibioticaresistentie. Wel worden er steeds vaker zeer resistente bacteriën gevonden. Aandacht voor antimicrobiële resistentie en goed gebruik van antibiotica blijft daarom nodig. 

In de langdurige zorg was in 2023 het totale gebruik van antibiotica vergelijkbaar met het niveau van voor de pandemie. Het frequente gebruik van amoxicilline/clavulaanzuur, fluorchinolonen en nitrofurantoïne is niet verwonderlijk, aangezien urineweginfecties een van de meest voorkomende infecties zijn bij oudere patiënten. Het hoge gebruik van breedspectrum fluorchinolonen blijft echter zorgwekkend. In verpleeghuizen waren in 2023 meer uitbraken van infecties door resistente bacteriën dan in 2022. Dit was nog wel minder dan in de jaren voor de pandemie. Vergeleken met andere Europese landen is de antibioticaresistentie bij mensen in Nederland nog steeds relatief laag.

Bekijk de themapagina om meer te lezen over antibioticaresistentie en – beleid, en de taken en verantwoordelijkheden die je hier als specialist ouderengeneeskunde in hebt.

Meer informatie: Else Poot

 

Naar nieuwsoverzicht