Ouderengeneeskunde 2.0
In deze rubriek in het Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde nieuws en wetenswaardigheden uit de wereld van internet, apps en sociale media. Tips voor deze rubriek? Mail of tweet!
Twitter: @ouderengnk
Facebook: ouderengeneeskunde
Ouderengeneeskunde & social media
Tips & tricks
Het tijdschrift digitaal: een les in het archiveren van artikelen
Interessante artikelen uitknippen en bewaren in een map op onderwerp, handige IKEA ordners met het Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde (TvO) per jaargang of – voor wie al meer in het digitale tijdperk dacht: wellicht inscannen als PDF en opslaan op de computer, de cloud of een harddrive. Als je een artikel uit het tijdschrift wilde bewaren voor later, was er in het papieren tijdperk voor iedereen wel een passende oplossing. Hoe gaat dat in zijn werk nu het TvO alleen nog digitaal verschijnt? Een korte cursus met drie mogelijke opties.
Optie 1: The Evernote Web Clipper
In de vorige editie heb ik stilgestaan bij de handige features van het archiverings- en notitieprogramma Evernote. Ook nu blijkt Evernote weer eens reusachtig handig: voor bijna iedere browser is namelijk een zogenaamde Web Clipper for Evernote plugin beschikbaar, waarmee je selecties van webpagina’s (of hele webpagina’s) direct in je Evernote account kunt opslaan. Je geeft de notitie nog een paar goed gekozen tags mee en voila, niet alleen is het artikel gearchiveerd, maar ook nog eens snel terug te vinden.
Voor de tablet gebruikers is ook een web clipper app beschikbaar, genaamd Everclip, waarmee je op een tablet op eenzelfde manier artikelen in Evernote kunt bewaren (‘clippen’). Everclip is beschikbaar voor Android en iOS.
Meer informatie over alle functies van Web Clipper vind je op de website van Evernote: Evernote Web Clipper en in onderstaande video animatie. De Everclip apps zijn te vinden in Google Play en de Appstore. De betaalde versie is in mijn ogen het geld 100% waard.
Optie 2: Bullzip PDF Printer
Printen? Ja, printen! Niet naar papier, maar naar PDF. Bullzip PDF Printer is een gratis programma (dat wil zeggen: gratis voor thuisgebruik), dat zich gedraagt als een printer. Na installatie verschijnt er een extra printer onder je printerinstellingen met de naam Bullzip PDF Printer. Alles wat je via deze printer ‘print’ wordt opgeslagen als een PDF en kun je vervolgens op je PC, cloud, harddrive of andere plek van keuze archiveren. Dus ook een webpagina of selectie daarvan. Je kunt het zelfs echt uitprinten (op papier dus) en in die handige IKEA ordner doen (en er dan doorheen bladeren en met weemoed terugdenken aan die goede oude tijd van het papieren TvO). Niet alleen handig voor het TvO, maar voor ieder ander document dat je graag als PDF wil bewaren.
Meer informatie over de Bullzip PDF Printer vind je op de website van Bullzip.
Optie 3: Readdle PDF Converter (iOS)
Tablet gebruikers hebben natuurlijk niets aan een PDF printer, maar moeten het zoeken in de hoek van apps die bestanden kunnen omzetten naar PDF formaat. Mijn favoriete app op dit gebied is van Readdle. Hun PDF Converter is echt fantastisch! In IOS 8 kun je met de vernieuwde ‘delen’ optie bovendien optimaal gebruik maken van de app. PDF Converter is namelijk als een ‘deel’ optie beschikbaar in je browser (bijvoorbeeld Safari of Chrome). Een PDF maken van een TvO artikel was nog nooit zo simpel: open het betreffende artikel in je browser, kies voor Convert to PDF via delen en na enkele seconden conversietijd staat de PDF voor je klaar in de PDF Converter app, verschoond van enige opsmuk - dus alleen de tekst en plaatjes – zoals te zien is in het bijgevoegde voorbeeld: een screenshot van de PDF conversie van de coverstory van TvO 4. De PDF kun je vervolgens printen, mailen of openen in een andere app.
Meer informatie over PDF Converter vind je op de website van Readdle. De app zelf is te vinden in de Appstore. Er zijn vast ook apps voor Android, die vanuit webpagina’s PDF documenten kunnen genereren. Het mooie van het digitale TvO is dat ik niet de enige ben die tips kan delen. Weet je een goede PDF conversie app voor Android, laat het weten in een reactie. Of wellicht heb je nog een andere tip om digitale artikelen te archiveren voor later gebruik. Passend bij het thema van deze TvO nodig ik iedereen uit om deze tips uit te wisselen en te leren van elkaar.
Gespot
Leren van elkaar: samenwerking specialist ouderengeneeskunde en huisarts
In het kader van leren van elkaar, is deze video over de samenwerking tussen huisarts en specialist ouderengeneeskunde in de regio Zuid-Kennemerland heel passend. Ik heb hem eerder al op twitter gedeeld, maar voor wie hem daar heeft gemist, volgt hij hier nogmaals. Wil je meer weten over dit mooie samenwerkingsvoorbeeld, kijk dan eens op de website van Zorg Optimalisatie Noord Holland.
Nederland leert: hoe verandert mijn zorg?
Ook passend in het thema van dit TvO: hoe bereid je een heel land voor op grote veranderingen in het zorgstelsel? Het ministerie van VWS heeft natuurlijk ervaring met dit soort campagnes. Op 16 oktober is zij gestart met de campagne ‘Nederland verandert, de zorg verandert mee’. Hiervoor maakt VWS gebruikt van reclamespotjes op TV en radio, folders en twee uitgebreide websites. Op www.veranderingenindezorg.nl staat informatie over de veranderingen in de wetgeving, verdeeld in secties over de WMO, de Jeugdwet, de ZvW en de Wlz. Daarnaast is er een aparte website waar zorgvragers informatie over alle veranderingen en de gevolgen voor hun situatie kunnen nazoeken. Deze website is te vinden via: https://www.zorgwijzer.nl/faq/veranderingen-in-de-zorg. Ook voor de specialist ouderengeneeskunde is het leerzaam om eens door beide websites te scrollen. Daarnaast komt er op korte termijn een app beschikbaar met meer informatie voor professionals. Op moment van schrijven van dit stuk, was hier echter nog niet meer over bekend.
Heb je een meer visueel ingestelde leerstrategie? Dan is deze video-animatie over de hervormingen in de langdurige zorg wellicht een betere keus. Deze zogenaamde explanimation is een jaar geleden uitgebracht door het ministerie van VWS en ingesproken door staatssecretaris Van Rijn.
Auteur(s)
- Drs. Lonneke G.J.A. Schuurmans