App Icoon

Klaar, naar Verenso tijdschrift

Interview met dr. Ellen Vreeburg, voorzitter raad van toezicht Verenso

 


Shahnam Sharif 

 

Na 7 jaar treedt dr. Ellen Vreeburg af als lid van de raad van toezicht van Verenso, sinds 2017 was zij voorzitter van de raad van toezicht. Haar termijnen zitten erop! In het kader van de feestelijke editie van het tijdschrift hebben we haar gevraagd om met ons terug te blikken, maar ook vooruit te kijken naar de toekomst van de ouderenzorg en Verenso.

Wat houdt de raad van toezicht nou eigenlijk in?

De bestuurders van Verenso bepalen het beleid en leggen dit ter besluitvorming voor aan de algemene ledenvergadering (ALV); vervolgens voeren zij dit beleid uit. De raad van toezicht is de werkgever van de bestuurders en zoals de naam het al aangeeft een toezichthoudend orgaan binnen Verenso. De leden van de raad van toezicht hebben de verantwoordelijkheid om toezicht te houden op de uitvoering van het beleid dat door de bestuurders namens de leden wordt uitgevoerd.

Sinds 2019 bestaat de raad van toezicht niet alleen uit specialisten ouderengeneeskunde, maar ook uit niet-medische toezichthouders met verschillende achtergronden. De leden van de raad van toezicht worden door de ALV benoemd.

Hoe voelt het om na 7 jaar af te treden en het stokje over te dragen?

Het voelt natuurlijk heel gek. Ik ben in 2016 begonnen als algemeen lid en sinds 2017 zet ik mij in als voorzitter. Tegelijkertijd is het nu ook tijd om af te treden en het stokje over te dragen. We hebben veel met elkaar bereikt, waardoor ik het nu ook met een goed gevoel achter kan laten. Het is ook een erg leuke groep met inspirerende collega’s en een goede samenwerking.

Wat ga je het meest missen na het aftreden?

Ik ga met name mijn collega’s en de samenwerking missen. Het  zijn bevlogen professionals waardoor ik de afgelopen jaren met veel plezier het voorzitterschap op me heb genomen. Wat ik nog meer ga missen, is dat je dicht boven op de actualiteiten zit in ons werkveld. Je ontwikkelt hierdoor ook een brede blik op ons vak en beleid. Nu ik ga aftreden kom ik daar wel wat verder van af te staan. Omdat ik toch nieuwsgierig ben en blijf, zal ik nu op een andere manier de actualiteiten moeten ophalen.

Terugblik: wat zijn de hoogtepunten geweest in jouw periode als voorzitter?

Allereerst ben ik erg trots op Verenso.  Ze hebben de afgelopen jaren ons vak meer op de kaart gezet. Compliment voor de bestuurders, de directeur en het bureau zoals ze dat hebben aangepakt en gerealiseerd. De pandemie met COVID-19 heeft hierin een belangrijke rol gespeeld, waarbij Verenso ervoor heeft gezorgd dat wij een prominente plaats kregen aan overlegtafels in de ouderenzorg.

Een ander hoogtepunt was het professionaliseren van de raad van toezicht. In eerste instantie bestond de raad van toezicht alleen uit specialisten ouderengeneeskunde. Om de expertise te vergroten is de raad van toezicht uitgebreid met leden met een andere achtergrond. Op dit moment zijn er externe toezichthouders met als portefeuille juridisch, politiek en financiën. Daarnaast hebben we ook aan deskundigheidsbevordering van de raad van toezicht leden gewerkt door het opstellen van een scholingsplan. We hebben tijd ingeruimd om te reflecteren op onze rol; wat maakt je een goed lid van de raad van toezicht, hoe ga je om met verschillende belangen, hoe organiseren wij ons?

Een derde hoogtepunt in mijn periode was de uitbreiding van het bestuur van Verenso van één bestuurder naar drie bestuurders. Eén bestuurder was zeer kwetsbaar. Er is nu naast de voorzitter met de portefeuille belangenbehartiging een bestuurder ‘Kwaliteit’  en een bestuurder ‘Wetenschap & Opleiding’.

Terugblik: wat was/is de grootste uitdaging geweest in jouw periode als voorzitter?

Dat moet dan toch het uitbreiden van het bestuur zijn geweest. Als raad van toezicht ben je verantwoordelijk dat beleid wat opgesteld is, uitgevoerd kan worden. Met één bestuurder ben je dan heel kwetsbaar. Dat was ook spannend bij het uitbreiden van het bestuur, omdat je als raad van toezicht verantwoordelijk bent voor het aannemen van de juiste personen voor de juiste functie zodat Verenso succesvol kan groeien. In deze periode was het voor de raad van toezicht ook een uitdaging om van een klankbordfunctie meer naar een toezichthoudende functie te gaan. Uiteindelijk heeft het zich ontwikkeld tot één van de hoogtepunten in mijn periode als voorzitter, waarbij we nu een stabiele situatie hebben met een breed bestuur en een directeur.

Vooruitkijken: wat is in jouw ogen de belangrijkste ontwikkeling waar Verenso zich op moet richten de komende jaren?

Dat is met name een opdracht aan de bestuurders. De positionering van de specialist ouderengeneeskunde in het werkveld met alle veranderingen in het zorgstelsel is zeer actueel. Belangrijk is om de positie die de laatste tijd door Verenso verworven is, vast te houden en te borgen.

Vooruitkijken: wat is de belangrijkste tip die je aan je opvolger wil meegeven?

Ik weet zeker dat mijn opvolger gaat slagen als voorzitter, zowel op inhoudelijk vlak als op sociaal vlak en met veel humor. Als ik dan toch een tip kan/mag meegeven, is dat mijn opvolger een eigen manier van voorzitterschap ontwikkelt. Blijf dicht bij jezelf voor het uitvoeren van deze functie, dan gaat het helemaal goed komen!

Vooruitkijken: hoe kijk je zelf tegen het ouder worden aan?

Ik vind ouder worden wel fijn, want je bent door de opgedane ervaring relaxter en hebt meer vertrouwen in de dingen die je doet. Ondertussen zijn onze kinderen ook volwassen waardoor er meer ruimte is om dingen te ondernemen, ook samen met mijn partner. Ik weet niet hoe ik zou zijn als kwetsbare oudere. Ik verwacht veel moeite te hebben met fysieke beperkingen. Ik hou namelijk ontzettend veel van sporten zoals skiën, fietsen, hardlopen en wandelen in de bergen. Mocht het toch ooit gebeuren, dan hoop ik nog wel activiteiten te vinden waar ik kwaliteit van leven uit haal en die me blij maken. Wat ik bijvoorbeeld ook leuk vind, is lekker koken, uit te rusten op de bank, boeken lezen en tv kijken. Ik hoop wel dat als ik fysiek dingen niet meer zou kunnen, dat het langzaam achteruit gaat en niet ineens plotseling is, zodat ik dan kan wennen aan de nieuwe situatie.

Vooruitkijken: jou kennende heb je alweer een volgend project klaar liggen. Waar ga jij je de komende tijd mee bezig houden?

Waar ik me veel mee ga bezighouden is de geriatrische revalidatiezorg in ambulante setting. Daar zijn we bij Vivium de komende tijd druk mee bezig. Ik heb niet ergens anders een toezichthoudende functie op me genomen. Wellicht ga ik dat in de toekomst wel weer doen bij een zorginstelling of vereniging. Het is namelijk wel een erg leuke functie waarin ik veel geleerd heb op het gebied van beleid en toezichthouden. Ik heb het ook met veel passie en plezier gedaan. Mijn oproep is dan ook aan iedereen die dit leuk vindt om te solliciteren op een vacature binnen een raad van toezicht. Hartstikke leuk en leerzaam!

Bedankt Ellen!

Bedankt voor al je inzet en werkzaamheden bij Verenso! Je gaat gemist worden als voorzitter van de raad van toezicht, maar we wensen je zeker veel succes en plezier in alles wat je nog gaat ondernemen!

Auteur

  • Shahnam Sharif, specialist ouderengeneeskunde
PDF
Genereer PDF document