De eerste weken van 2016 zijn alweer voorbij als u deze digitale uitgave van ons tijdschrift leest. Wordt het weer een jaar van vele transities of komt er rust in onze sector? Om enige kennis te hebben van de politieke standpunten starten we dit jaar met een nieuw item; een serie interviews aan Kamerleden die voor hun partij dossierhouder zijn op het domein ‘kwetsbare ouderen en chronische zorg’. Een interview met Arno Rutte van de VVD (geen familie van onze premier) is de eerste in deze serie. Hopelijk leiden deze interviews tot een betere en vooral diepgaande kennis van onze sector.
Vanuit het verleden bent u gewend dat er in een jaargang meerdere edities volledig gewijd zijn aan één bepaald thema. Als redactie hebben we besloten om vanaf dit jaar niet meer hele uitgaven aan één thema te wijden, maar hebben we gekozen voor een nieuwe vorm. In een themanummer zullen naast artikelen over het thema ook anders getinte artikelen te lezen zijn.
In deze uitgave is gekozen voor een actueel thema: Antibiotica. Vanuit politiek Den Haag is er veel aandacht voor dit thema in het kader van de ontwikkeling van antibioticaresistentie. Op initiatief van minister Schippers staat dit onderwerp op de Europese agenda tijdens het EU voorzitterschap. Een gevolg hiervan is dat er ook in Nederland allerlei initiatieven ontplooid worden, waar alle sectoren binnen de gezondheidszorg – waaronder ook de langdurige zorg – mee te maken zullen krijgen.
Dit themanummer is ingericht onder redactie van gasthoofdredacteur Laura van Buul en ondergetekende. Onder de rubriek Thema zijn er twee artikelen, één CAT en een interview over dit onderwerp opgenomen. Danielle Tichelaar en medeauteurs beschrijven een onderzoek over de juiste inzet van antibiotica bij pneumonie en komen tot de conclusie dat er te vaak een breedspectrum antibioticum wordt ingezet. Adriaan Tuinenburg en zijn medeschrijvers attenderen ons op het belang van het rekening houden met bekende nierfunctiestoornissen bij het voorschrijven van antibiotica. Ellie Boom-Poels beschrijft in haar CAT de relatie tussen een delier en gebruik van ciprofloxacine. Uit het interview met specialist ouderengeneeskunde Jobje Haaijman, over het onderwerp infectiepreventie, blijkt ten slotte hoe belangrijk de kennis van WIP-richtlijnen is.
Naast de thema-gerelateerde artikelen hebben wij als redactie nog twee nieuwe vormen opgenomen. Zo willen wij in iedere editie een Pro-Contra plaatsen. Het vak van de specialist ouderengeneeskunde is niet altijd gebaseerd op evidence, maar veel meer op het streven naar goede en verantwoorde zorg. Met deze rubriek willen wij bijdragen aan het debat over enkele actuele en soms ook controversiële onderwerpen in ons vak. We starten de rubriek Pro-Contra met twee stellingnames over Advance Care Planning (ACP), waarbij we Claud Regnard en Jane Seymour, beiden uit Engeland, hebben uitgenodigd hun kritische kanttekeningen bij ACP te zetten. Cees Hertogh neemt het op voor ACP, alleen al omdat blijkt dat het werkt.
Daarnaast hebben wij de rubriek Kennistoets weer in het leven geroepen, welke in iedere editie zal terugkomen. Wij hopen dat de kennistoets in deze uitgave u prikkelt om uw verantwoordelijkheid voor een goed preventiebeleid op uw schouders te nemen.
Wetenschappelijk onderzoek blijft de basis van ons vak. Middels twee beschrijvingen van promotieonderzoeken wordt aandacht gegeven aan vroegdiagnostiek en beloop van een Wernicke Korsakov en aan de effecten van een ziekenhuisopname bij (kwetsbare) ouderen.
U ziet het, als redactie zijn wij druk aan het werk om u ook dit jaar weer mooie en gevarieerde nummers aan te bieden. Wij hebben dan ook behoefte aan uitbreiding, met name ervaren specialisten ouderengeneeskunde. Mocht u, als lid van Verenso, interesse hebben om de redactie te komen versterken, neemt u dan contact op met de hoofdredacteur (redactie@verenso.nl).
Ik wens u een prettig lezen.
Auteur(s)
- Dr. Laura van Buul, coördinator UNO-VUmc
- Drs. Martin W.F. van Leen, specialist ouderengeneeskunde