Dit keer geen redactioneel van de hoofdredacteur. Deze functie is vacant, dus mocht u nog ambities hebben… u bent van harte welkom om ons team te komen versterken!
Desondanks ligt er momenteel een tijdschrift aan u voor met een gevarieerd aanbod aan onderwerpen. Nieuw in deze editie is de rubriek ‘Estafette’, waarin we nader gaan kennismaken met een specialist ouderengeneeskunde. De aftrap maken we met Marianne Vos. Zij was de winnares van de TvO-pen 2018.
Vanuit Verenso beschrijft beleidsmedewerker Corinne de Ruiter het traject dat gevolgd wordt als er tijdens de (kwaliteits)visitatie van de vakgroep ernstige risico’s voor de patiëntenzorg geconstateerd worden. Dit was in de periode tussen 2001 en 2018 bij drie vakgroepen het geval. Voor de vakgroepen was dit schrikken, maar mede onder de druk van de visitatie zijn zij erin geslaagd om oplossingen te realiseren; om de continuïteit en kwaliteit van de medische zorg te kunnen waarborgen. Dat een specialist ouderengeneeskunde persoonlijk verantwoordelijk gehouden kan worden voor de kwaliteit van zorg, blijkt ook uit een opmerkelijke uitspraak van het Regionaal Tuchtcollege in Groningen, die collega Robert Helle voor u bespreekt. Een herkenbare situatie voor ons allemaal.
Djura Coers neemt ons mee in de onderzoeksopzet van het DALT-project met als doel het ontwikkelen van een praktische handreiking voor 'Euthanasie bij dementie' op basis van een schriftelijke wilsverklaring. Euthanasie bij mensen met dementie blijft een gevoelig onderwerp, zeker als de communicatie beperkt is, waardoor een 'shared decision making' met patiënt niet meer mogelijk is. Er is onder de specialisten ouderengeneeskunde een groeiende behoefte aan houvast hoe hiermee om te gaan. In het artikel wordt ook de hyperlink genoemd waarmee u het DALT-project kunt blijven volgen.
Verder werd op 30 september 2018 de nieuwe richtlijn 'Zingeving en spiritualiteit in de palliatieve zorg' uitgebracht. Een onderwerp dat mogelijk iets verder van 'het bed' en de dagelijkse werkzaamheden van de specialist ouderengeneeskunde afstaat. In het artikel beschrijft Marie-Jose Gijsberts wat de nieuwe richtlijn ons specifiek te bieden heeft.
De afgelopen maanden zijn er meerdere collega's gepromoveerd. Specialist ouderengeneeskunde Leonoor van Dam van Isselt promoveerde op het onderzoek naar geriatrische revalidatie voor ouderen met COPD, zoals u kunt lezen in dit tidjschrift in een Hora-est. We besteden eveneens aandacht aan het promotieonderzoek van psycholoog Tineke Roelofs, naar intimiteit en seksualiteit bij mensen met dementie in het verpleeghuis. Naast deze grote onderzoeken is er in deze editie uiteraard ook plaats voor critically appraised topics (CAT) die een onderdeel uitmaken van de opleiding. Aios ouderengeneeskunde Irene Knijn en specialist ouderengeneeskunde en kaderarts GRZ Jeannine Jaski geven u met hun CAT antwoord op twee typische praktijkdilemma’s in de ouderengeneeskunde.
Namens de voltallige redactie wensen we u veel leesplezier!
PS: Uw redactioneel hier? Reageer dan op de vacature en word onze nieuwe hoofdredacteur.