App Icoon

Klaar, naar Verenso tijdschrift

In memoriam: Dirk Gaasbeek

Redactie Verenso

DirkGaasbeek_web.jpg

Vorige week bereikte ons het zeer verdrietige bericht dat Dirk Gaasbeek op 11 juni jl. overleden. Wij verliezen met Dirk een zeer gewaardeerd mens en gerespecteerd lid van onze vereniging.

Dirk was sinds 1994 lid van de vereniging. Dirk heeft bij verschillende instellingen als specialist ouderengeneeskunde gewerkt. Zijn laatste werkgever was Zorgcentra De Betuwe waar hij eerste geneeskundige en BOPZ-arts was.

Van 2003 tot 2006 maakte Dirk deel uit van het bestuur van de NVVA, de rechtsvoorganger van Verenso. 
In die periode nam het bestuur besluiten die direct gevolgen hebben gehad voor de ontwikkeling van het vak. 
Zo werd het besluit genomen met de beroepsgroep buiten de muren van het verpleeghuis te treden en ‘zorg te bieden aan de kwetsbare oudere patiënt ongeacht diens verblijfsplaats’. De eerste stappen naar het werken in de eerste lijn werden toen gezet. In november 2005 fuseerde de NVVA met de Nederlandse Vereniging van Sociaal Geriaters (NVSG). De sociaal geriaters kwamen met deze fusie bij de vereniging. 
In 2006 veranderde de vereniging van bestuursmodel naar een raad van toezichtmodel. Ook van de raad van toezicht maakte Dirk van 2006 tot 2009 deel uit. Dirk was in deze sfeerbepalend; zette zijn humor regelmatig in om ‘zaken in perspectief’ te zetten.

Er werd een nieuwe naam voor de beroepsgroep gekozen: specialist ouderengeneeskunde. Hiermee kwam er een nieuw medisch discipline voor kwetsbare ouderen en chronisch zieken over de gehele zorgketen, ongeacht de verblijfplaats van de patiënt. In 2009 ging de NVVA verder onder de naam Verenso.

Het overgrote deel van de leden van Verenso zullen zich niet realiseren dat personen zoals Dirk bepalend zijn geweest voor de ontwikkeling en professionalisering van het vak van specialisten ouderengeneeskunde en de beroepsvereniging. Ook na zijn lidmaatschap van de raad van toezicht bleef Dirk betrokken bij de vereniging.

In januari jl. spraken we nog met Dirk af dat hij visitator zou worden bij Stichting Kwaliteit en Ondersteuning. Helaas heeft hij dat niet meer kunnen doen. Dirk werd ernstig ziek. Hij stond voor de keuze zich wel of niet te laten opereren. Dit viel hem zwaar. Als dokter wist hij wat zijn voorland zou kunnen zijn. Na chemokuren en bestralingen werd Dirk eerder dan gepland geopereerd. Hij leek te herstellen maar helaas trad er een complicatie op waaraan Dirk is overleden.  

Dirk was een ‘mensenmens’. Dirk was sensitief, voelde mensen goed aan. Kwam als specialist ouderengeneeskunde dicht bij zijn patiënten. Maar ook bij de bureaumedewerkers van Verenso was hij graag gezien. Hij was namelijk oprecht geïnteresseerd in de persoon en in de ontwikkelingen van de vereniging. 
Gaf desgevraagd zijn mening, doch altijd op een positief kritische manier. Dirk was een amaibel man, die wij zeker gaan missen.

Dirk snapte waar het in het leven om gaat: liefde en aandacht voor de medemens. Als specialist ouderengeneeskunde gaf hij oprechte en persoonlijke aandacht aan de bewoners van het verpleeghuis.

Samen met zijn partner Edzard, waar hij al bijna 40 jaar mee samen was, genoot hij van het leven. 
Dirk tuinierde graag, in zijn volkstuin maar ook in de tuinen van het huis in Arnhem en het huis aan de Zeeuwse kust. Hij genoot daar ook van lekker eten en een goed glas wijn. Dit alles in stijl zoals Dirk betaamde.

De leegte die Dirk in zijn privéleven achterlaat is voelbaar. Wij wensen Edzard heel veel sterkte en kracht bij het dragen van dit verlies.

Reacties
PDF
Genereer PDF document