Van de redactie
U leest alweer de eerste editie van het Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde 2021. Opnieuw een mooie editie, waarvan wij hopen dat het u veel leesplezier geeft. Wellicht kan in deze roerige tijden van Corona en de avondklok het tijdschrift voor een klein beetje ontspanning zorgen!
De artikelen binnen de vaste rubrieken zijn ook nu weer het lezen waard. Het is de tiende editie van de Estafette, dit keer een interview met Mariëlle Winters, specialist ouderengeneeskunde sinds 2019. Ze volgt de opleiding voor kaderarts eerstelijn en is eerste geneeskundige bij QuaRijn in de Utrechtse Heuvelrug. Mariëlle kreeg het estafettestokje overgedragen van Nettie Lensink.
Het Universitair Netwerk voor de Care sector Zuid-Holland (UNC-ZH) belicht hun onderzoeksvoorstel in acht Europese landen naar het herstel van oudere COVID-19-patiënten. Het boek ‘Het team aan zet!', interdisciplinair samenwerken in de GRZ, geeft volgens Romke van Balen voor u als professionals werkzaam in de geriatrische revalidatie, welkome praktische aanbevelingen.
Veel mensen willen zo lang mogelijk zelf beschikken over wat er aan het eind van hun leven wel en niet gebeurt. Maar hoe dan en waar te beginnen? Dat zijn vragen die gesteld worden in de ‘Informatiegids De Laatste Levensfase’. Arie van de Berg heeft de Gids gelezen en bespreekt zijn bevindingen.
Vanuit de wetenschap is gefocust op: ‘De rol van voeding in relatie tot de preventie en behandeling van decubitus’. Ook komt in deze rubriek het ‘Hora est’ van het promotieonderzoek van Willemijn van Erp aan bod. De titel van haar promotieonderzoek is: ‘The unresponsive wakefulness syndrome in the Netherlands’. De kersverse PhD houdt een vurig pleidooi voor betere diagnostiek en behandeling van dit typische syndroom.
Ook in de rubriek 'wetenschap' is er expliciete aandacht voor: immunosenescence en COVID-19 morbiditeit. Hier geeft De Smit uitleg over verminderde immuniteit bij ouderen in het licht van de COVID-19-pandemie.
Annette van Kerkhof bespreekt een bijzonder kinderboek, geschreven door aios Julissa Cruz: ‘Waarom oma alles vergeet’. Het verhaal gaat over twee kinderen die bij hun grootouders logeren. Als het meisje merkt dat oma dingen vergeet, wordt ze onzeker en verdrietig. De hond van opa en oma verandert in een geleerde professor en neemt het meisje en haar broertje mee op reis door de hersenen van oma. Een virtuele tocht doorheen de hersenen van oma, die kan zorgen voor een beter begrip, bij kinderen, over dementie.
Eindelijk en al lang verwacht: de winnaar van de TvO pen én de winnaar van de Kerstpuzzel die wij graag voor u in het zonnetje zetten. De prijs voor de winnaar van onze Kerstpuzzel is onderweg! Als redactie hopen wij unaniem dat ‘de TvO-pen’ voor deze jonge auteur een stimulans mag zijn om de wetenschap verder ‘te omarmen’ en ons in de toekomst (nog veel) meer te laten zien.
Wij hopen opnieuw van u interessante en prikkelende bijdragen te mogen ontvangen. Wij gaan voor u ook in 2021 in totaal vijf edities van het tijdschrift uitbrengen.
Kom je onze redactie versterken? We zijn op zoek naar enthousiaste collega’s. Klik hier voor de vacaturetekst. Mocht je ons team als hoofdredacteur willen komen versterken, klik dan hier voor de vacaturetekst.